Koliko sna je potrebno vašem djetetu

Male bebe svaki trenutak koji su budne troše na istraživanje svega što ih okružuje i zbog toga im je potrebno mnogo odmora. Dok spavaju, njihovo malo tijelo se odmara, a mozak pokušava da pronadje smisao u onome što su doživjeli dok su bili budni.

Svaka beba je priča za sebe i svaka ima različite potrebe. Neke imaju potrebu da spavaju više, neke manje, ali najcesce su za vaše mališane važni sledeći podaci.

Koliko sna je potrebno vašem djetetu

Novorodjenčad
Beba se radja bez smisla za vrijeme i spava kada je umorna, a budi se kad je gladna. One spavaju 15 do 18 sati dnevno u kratkim periodima od 2-4 sata.  Prijevremeno rodjene bebe spavaju više, a bebe koje imaju grčeve manje.

Intervali spavanja beba koje se hrane majčinim mlijekom su kraći (2-3 sata), zato što beba brće svari ovo mlijeko. Beba koja se hrani adaptiranim mlijekom, spava u dužim intervalima (3-4 sata).
Novorodjenčad spavaju i danju i noću. Bebe nemaju šablon i mnogo su nepredvidljive. Vi ste ti koji morate da se uklopite u njihov ritam i da radite ono što je vašem djetetu ugodno.

1-4 mjeseca
U ovom periodu vaša beba spava 14 ½ do 15 ½ sati.

1-2 mjeseca. U ovom periodu možete primijetiti neki šablon koji vaša beba slijedi kada je spavanje u pitanju. Najduži period u kojem spava je od 4 do 6 sati.
Vaša beba najduže može ostati budna 2 sata, zato joj omogućite uslove da zaspi kad taj period od 2 sata istekne. Potrudite se da prepoznate kad se vašoj bebi spava. Ako primjetite trljanje očiju, povlačenje ušiju, odnesite je u krevetac, na mirno mjesto da može da zaspi. Sada je beba osjetljiva na svijetlo ili zvukove i zato je smjestite da spava u mirnoj i zamračenoj sobi.

3-4 mjeseca. Vaše bebče sada spava više u toku noći (60%), nego u toku dana. Kako raste, sve je svjesnija okoline i baš zato, najprije će zaspati u zamračenoj i mirnoj sobi. Sada se vec socijalizuje (smije se, guguče)  i zato želi s vama da provodi više vremena, ali nemojte da joj uskraćujete san, jer može da se premori.

4-12 mjeseci
Iako u najboljem slučaju treba da spava i do 15 sati, najveći dio djece, u uzrastu do 11 mjeseci, spava do 12 ½ sati. U ovom periodu je najvažnije uspostaviti zdrave navike spavanja.
Plakanje kada bebu stavite u krevetac ili kada se probudi u toku noći samo će se pogoršati, ako odmah dotrčite do nje. Osima ako nije gladna ili bolesna, ne idite odmah do nje. Treba da budete uporni, da biste joj stvorili naviku spavanja.

Kada je u uzrastu od 9 mjeseci, vaša beba će najvjerovatnije da se budi oko 5 ujutro i odmah nastaviti da spava ili će se buditi oko 7, kada će i započeti svoj dan. Beba obično spava 3 puta dnevno do uzrasta od 6 mjeseci uzrasta. Poslije 6-og mjeseca, beba već spava samo 2 puta dnevno i nema potrebu da jede noću, što znači da ćete, ako imate sreće, moći prespavati noć i vi i beba.

1-3 godine
U ovom periodu vaš mališan je mnogo aktivan i još uvijek mu je potrebno mnogo odmora. Iako bi bilo idealno da vaše dijete spava i do 14 sati dnevno, ono će najvjerovatnije spavati oko 10 ½ sati. U toku dana imaće potrebu da spava samo jednom.

Mnogo je važno da održavate već uspostavljene navike spavanja. Vaše malo najdraže vjerovatno ide u krevet od 19 do 21 sat i budi se od 6 do 9 ujutro.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.