5 ljekovitih biljaka koje treba da imate u svom domu

5 ljekovitih biljaka koje treba da imate u svom domu

Sobno bilje ne služi samo za ukras. Određene vrste sobnog bilja imaju sposobnost prečišćavanja vazduha u vašem domu, a mogu vam ponuditi i niz zdravstvenih pogodnosti. Sledećih pet vrsta svakako biste trebali imati u svom domu.

Lavanda ublažava stres

Lavanda se koristi kao sedativ za ublažavanje stresa i napetosti. Jednostavno, sušenu lavandu dodajte u kupku, kao vid aromaterapije, kako biste se opustili. Takođe, možete dodati kašičicu lišća i cvijeća od lavande u ključalu vodu kako biste napravili opuštajući čaj. Istraživanja pokazuju da aroma lavande snižava visok krvni pritisak te dovodi ljude u parasimpatičko stanje koje je zapravo opušteno stanje. 

Kućna paprat pročišćava vazduh

Sobno bilje, poput kućne paprati, može pročistiti vazduh u domu štiteći ukućane od štetnog uticaja toksina. Zagađivači koji se najčešće nalaze u zatvorenom prostoru su azbest, pesticidi, deterdženti, duhanski dim i plijesni. Kako biste efikasno pročistili vazduh, u prostoriju “ubacite” dvije do tri saksije kućne paprati. Biljke moraju biti odmaknute jedna od druge, kako bi mogle da “dišu”.

Aloe vera smanjuje bol i otok

Ona sadrži različita jedinjenja koja ublažavaju bol, upale, otok, crvenilo i svrabež. Potrebno je samo da prerežete list aloe vere i da njen gel utrljajte na bolno mjesto. On ubrzava zacjeljenje i sprečava nastanak infekcija na povrijeđenoj koži.

Nana pomaže kod stomačnih tegoba

Čaj od nane može se koristiti za ublažavanje “obične”, ali i jutarnje mučnine. Jednostavno, u ključalu vodu ubacite par suvih listova nane i procijedite nakon pola sata. Svježi listovi nane vam, takođe, mogu pomoći da imate svjež dah.

Peršun ublažava alergije

Peršun može pomoći u sprečavanju lučenja histamina, jedinjenja koja izazivaju alergije i polensku groznicu. Dvije kašike osušenog lišća peršuna dodajte u ključalu vodu, sačekajte desetak minuta, procijedite i pijte kao čaj (nemojte ga zaslađivati).

 

minimagazin.info

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da bijeli luk sačuvate od klijanja...

RECEPT
DANA

 Pržene ćuftice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.