Petunija - omiljeno balkonsko cvijeće

Petunija - omiljeno balkonsko cvijeće

Umjesto da sadite petunije, ovog ljeta probajte nešto sasvim drugačije: Kalibrahoa, verbena, lobelija imaju manje cvjetiće a sigurno će osvježiti vašu terasu.

Petunije su mnogima dosadile, ali se i dalje mogu vidjeti na većini balkona. Zato neka ovo bude godina za zaokret u kojoj će na vašem balkonu “buknuti” kalibrahoe, verbene, lobelije i ostale mini petunije.

Iako se imena ovih cvjetnica teško izgovaraju, cvjetići su prelijepi, veselih boja, a biljke se izuzetno lako održavaju. Tačnije, dovoljno je zasaditi ih u mješavinu zemlje za cvijeće i redovno zalivati. Jedina razlika u odnosu na petunije je što ove cvjetnice traže povremenu prihranu kako bi bujno cvjetale, pa se ne mogu baš “zaboraviti” kao petunije.

S druge strane, kalibrahoe krajem ljeta neće postati lepljive kao petunije kojima nedostaje gvožđe. Takođe, čak i kada kalibrahoe počnu da se suše, mogu da se spasu i budu kao nove za najviše nedjelju dana.

Dakle, osnovni savjet je da se prilikom svakog zalivanja u vodu doda malo tečnog đubriva. Vole sunce i treba im namijeniti južnu stranu balkona. Kalibrahoe nisu u srodstvu sa petunijama, ali liče i lako se prepoznaju na pijaci jer su poput malih petunija. Cvjetovi jesu manji, kao što im nadimak i kaže, ali je izbor boja nevjerovatan. Velika prednost ovog cvijeća u odnosu na petunije je upravo veličina - savršene su da se od njih naprave viseće lopte ili da se kombinuju u žardinjerama.

Šta odabrati

Na balkonima koji nisu čitavog dana izloženi direktnom suncu može da se gaji praktično bilo šta, a za izuzetno sunčanu stranu treba birati: petunije, surfinije, kadifice, muškatle, verbene, prkos, niske dalije, dragoljub...

Plava lobelija je, takođe, jednostavna, za njegu, a ukoliko se povremeno “skrati” praviće cvjetni tepih do kasne jeseni. Da biste uštedjeli, sjeme lobelije možete da posijejete u martu u supstrat u plitkoj posudi. Ne treba pokriti zemlju, već redovno prskati i proklijaće na svjetlosti. Od maja biljke treba presaditi u saksije i u prozorske sanduke.

Verbena je savršeno cvijeće za balkon, jer su ružičasti “kišobrančići” veoma dekorativni, a sama biljka izuzetno skromna. Sadi se na razmaku od 20 santimetara, redovno zaliva i kada suviše poraste treba je skratiti. Ovo je odlična zamjena za muškatle i dobar izbor za balkon koji ima dosta vjetra.

I dijascija bujno cvjeta, lako se održava i niko se nikada nije pokajao što joj je pružio priliku da uljepša balkon. Pogotovo je zanimljivo kombinovati roze i narandžastu dijasciju. Može da se posijeje u rano proljeće i rasađuje u maju, ali i da se kupi gotova sadnica jer je prilično jeftina. Veoma je otporna, mada je puževi obožavaju, pa nije dobar izbor za baštu.

 

nezavisne.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.