Kako da terasu pretvorite u svoj omiljeni kutak

Stiže proljeće, a složićete se da nema ljepšeg osjećaja nego kad uz prve zrake sunca, na terasi ispijate prvu jutarnju kafu. Užitak će upotpuniti lijepo uređena terasa.

Kako da terasu pretvorite u svoj omiljeni kutak

Balkon je dragocjeno mjesto na kojem možete uživati u svježem vazduhu i upijati zrake sunca. Zato nemojte dozvoliti da se on pretvori u skladište, već ga iskoristite! Ove kreativne promjene ne iziskuju puno novca, dovoljno je staviti mali stolić, dvije stolice, šarene jastučiće i biljke, a ako niste zadovoljni izgledom poda, dovoljno je da iskoristite 'krparu'. Čak nije potrebno ni da imate prostranu terasu, da biste unijeli ove promjene.

Ako ste ljubtelj rustičnog stila – taj izgled balkona ćete postići komadom starog namještaja, fenjerom… Možete iskoristiti i stare korpe da u njih posadite lavandu, suncokrete ili hortenzije. Možete iskoristiti stare drvene kutije, glinene ili keramičke tegle i napuniti ih poljskim cvijećem.

Od staklenih tegli možete napraviti fenjere. Oko grla zavežite žicu na koju možete nizati perlice, školjke, kamenčiće… Sipajte pijesak ili sitni šljunak, stavite mirisne svijeće I objesite po balkonu na različite visine. Uz malo stilskih promjena možete da osvježite balkon bez puno novca. Prostirke, šareni jastuci ili draperije unijeće živost kao i novi komadi namještaja koje napravite od stare škrinje, drvene kutije ili palete.

Ako nemate iskustva u uzgajanju cvijeća izaberite vrste koje ne zahtijevaju mnogo brige. Samim tim smanjite i količinu saksija. U tom slučaju biće vam potrebno za manji balkon svega nekoliko saksija različitih veličina. Za uzgoj cvijeća na ogradi kupite žardinjere. Saksije koje planirate da držite na podu neka budu veće.

Balkon će obogatiti i začinsko bilje, a začini zavisni od sunca su mažuran, korijander, kadulja, majčina dušica pa su idealni za balkone koji se nalaze na južnoj, jugozapadnoj ili zapadnoj strani. Na istočnoj, zapadnoj i sjeverozapadnoj strani uspijevaju matičnjak, metvica, rutvica i anđelika. Začine treba redovno zalivati i rezati, čime se podstiče njihov bujniji rast.

Na sjeveru posadite fuksiju, običnu i gomoljastu, viseću begoniju koja ima raskošne cvjetove, paprat i ukrasne trave. Viseće i poluviseće pelargonije, sanvitalija, bidens i vinka koja formira grmić i cvjeta cijelog ljeta dobre su za južne balkone.

Na istoku rastu petunije, margerete I verbena. Zapad vole kaktusi, mediteranske vrste poput ruzmarina, lavande, kadulje i smilja, a od ljetnjeg cvijeća, najlakše uspijeva pelargonija zonale.

 

Pripremila: Hanja Marović

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.