6 profesionalnih trikova da rezano cvijeće duže traje

Cvijeće svi volimo, zar ne? Osim što će uljepšati svaku prostoriju vašeg doma, sam pogled na prekrasno aranžiran buket često će vam izmamiti i osmijeh na lice. Međutim, znate li kako da produžite životni vijek cvijeća koje ste stavili u vazu? Donosimo par profesionalnih trikova koji vam mogu pomoći u tome.

6 profesionalnih trikova da rezano cvijeće duže traje

Gazirani sok

U vazu s vodom uspite 60 ml gaziranog soka (bilo kojeg). Šećer, kojeg gazirana pića sadrže, produžiće životni vijek vašeg cvijeća. Napomena: ukoliko imate prozirnu vazu i želite da voda ne bude obojena, koristite gazirane sokove kao što su sprite, 7up ili schweppes tonic.

Lak za kosu

Baš kao što “čuva” vašu frizuru, lak za kosu može vašem cvijeću pomoći da duže izgleda svježije. Odmaknite se od buketa oko tridesetak centimetara te pošpricajte cvijeće ispod lišća i latica.

Jabukovo sirće

Pomiješajte dvije kašike jabukovog sirćeta sa dvije kašike šećera te dobijenu smjesu ubacite u vazu s vodom, prije nego u nju stavite cvijeće. Vodu mijenjajte svakih par dana (svaki put dodajte pomenutu mješavinu) kako bi vam cvijeće što duže trajalo.

Votka

Kako bi cvijeće izgledalo što duže svježe, potrebno je rast i razvoj bakterija svesti na minimum i obezbijediti cvijeću zamjenu za hranu koju bi inače imalo (da nije ubrano, tj. odrezano). U vazu s vodom dodajte par kapi votke (alkohol će usporiti razvoj bakterija) i jednu kašičicu šećera (čime će se cvijeće hraniti). Vodu mijenjajte svaki drugi dan, dodavajući votku i šećer svaki put.

Aspirin

Ruže i druge vrste cvijeća duže će ostati svježe, ako budete primjenjivali ovaj metod: u vazu s vodom dodajte jedan zdrobljen apsirin, prije nego ubacite cvijeće. Vodu mijenjajte svakih par dana.

Šećer

Rastvorite tri kašike šećera i dvije kašike alkoholnog sirćeta u litri tople vode. Kada napunite vazu, vodite računa da stabljike budu prekrivene vodom 7 do 10 centimetara. Bićete iznenađeni koliko dugo će vaš buket ostati svjež.


minimagazin.info

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO

RECEPT
DANA

Pohovani kačkavalj

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.