Top 5 savjeta za izbor idealnog tepiha

Tepisi i tepih staze mogu mnogo učiniti za vaš enterijer. Bezizražajnu sobu mogu pretvoriti u mjesto gdje ćete uživati. Takođe, svojim dezenom mogu "razbiti prostor", a bojom unijeti živahnost u sobu. Sve to pod uslovom da umijete da napravite idealan izbor.

Top 5 savjeta za izbor idealnog tepiha

U kupovinu se ide sa predznanjem

Prije nego što krenete u prodavnicu tepiha, najprije je potrebno da malo porazgovarate sa sobom ili članovima vašeg domaćinstva. Razmislite o tome u kojoj sobi će biti tepih, koliko je soba frekventna i koliko često boravite u njoj. Od vašeg odgovora zavisiće odabir čvrstoće ili mekoće tepiha, tačnije kvalitet. Otporni tepisi i tepih staze, čak i oni plastificirani, poželjni su za prostorije koje su prolazne. Razmišljajte i o kućnim ljubimcima i nikako ne uzimajte tepihe sa resama, jer bi mogli da ostanete bez njih.

Najbolja dimenzija tepiha

Tepisi i tepih staze imaju osnovnu ulogu da prekriju pod, a da pritom vizuelno ne smanjuju prostorije. Da biste postigli taj efekat, u zavisnosti od oblika sobe, birajte i oblik tepiha. Kvadratne prostorije zahtijevaju kvadratni, pravougaone-pravougaoni tepih. Tepih staze preporučuju se u slučaju uskih, a dugačkih, najčešće prolaznih prostorija. Namještaj možete pozicionirati tako što će ili sav biti na tepihu ili će se samo prednjim nogarima oslanjati na tepih. U slučaju da je u vašoj dnevnoj sobi ugaona garnitura tepih bi trebalo da bude unutar zone sedenja, nikako podvučen ispod nje. Za kuhinju, hodnike, kupatilo, ali i spavaće sobe tepih staze su dobar izbor. Biraju se one standardnih dimenzija, međutim ukoliko je riječ o većim prostorima, staze mogu biti dugačke i do dva metra.

Obojite stan tepihom

Ukoliko prvo kupujete tepih pa tek onda namještaj, onda su vam svi izbori dozvoljeni. Međutim, kako većina ljudi za kraj ostavi kupovinu tepiha, onda je potrebno da tepisi i tepih staze budu u skladu sa namještajem. Tako se izbor hladnih boja poput plave, zelene, ljubičaste preporučuje ukoliko želite opuštenu atmosferu u stanu. Ove boje imaju i smirujući efekat. Za razliku od njih tople boje, poput crvene, narandžaste, žute čine prostoriju intimnijom, ali i mnogo tamne nijanse npr. crvene mogu je učiniti i manjom nego što jeste. Zbog toga su neutralne boje, bež, siva, boja kamena, boja pijeska uglavnom čest izbor onih koji nisu ljubitelji ni hladnih ni toplih boja. Dobra stvar je što se izborom ovih boja ne može pogrešiti jer se uklapaju dobro u gotovo svaki enterijer.

Lako održavanje

Osim što bi trebalo da uljepšavaju proctor,valjalo bi da vam tepisi i tepih staze i olakšaju život. Ukoliko ćete sate provoditi usisvajaći ih, onda niste napravili dobar izbor. Luksuzni i glomazni tepisi teže se čiste, a fleke je lakše ukloniti sa tamnijih, nego svjetlijih tepiha. Tepisi sa teksturom dobar su izbor jer se tako neće vidjeti tragovi hodanja, ali ni usisivača. Tepisi i tepih staze sa velikom gustinom tkanja manje se prljaju i lako se čiste.

Podloga za duži vijek tepiha

Kako bi tepih što duže ostao u dobrom stanju, bez osipanja, savjet je da uzmete podlogu. Naročito ukoliko se tepisi nalaze u frekventnim prostorijama. Podloge takođe sprečavaju klizanje i mogu da učine da ste i vi bezbjedniji.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.