Kako izabrati zavjese za dnevnu sobu

Ukoliko želite da promijenite izgled vaše dnevne sobe na najjednostavniji i najjeftiniji način, možete to učiniti tako što ćete promijeniti zavjese na prozorima i vrlo lako osvježiti prostor u kom boravite svakodnevno.

Kako izabrati zavjese za dnevnu sobu

Da bi se dnevna soba sa stilom uredila veoma je bitno da se sa bojama nameštaja i zidova uklope i zavjese. Njihovo održavanje zavisi od materijala, a količina svjetlosti u dnevnoj sobi od boje i dezena. Bitno je vidjeti kako na dnevnom i vještačkom svjetlu izgleda zavjesa i kako se ukalpa sa dezenom i bojom namještaja. Ako je namještaj svjetlijih tonova možete staviti poseban akcenat u prostoriji tako što ćete izabrati zavjese u jarkim bojama i sa detaljima poput cvjetova, pruga ili printa. Ako imate namještaj u raznim bojama ili sa šarenim dezenima savjetujemo da odaberete neke svjetlije nijanse, bez šara i detalja da dnevna soba ne bi izgledala previše pretrpano.

Za one koji žele više dnevne svjetlosti trebalo bi da izaberu tanju i prozirniju zavjesu što se obično i preporučuje za prostorije u kojima provodite veći dio dana.

Veoma je bitno da odredite na koji način želite da postavite zavjesu na prozor, da li želite karnere, trake kojima ih vezujete sa strane, da odredite visinu, nabore. Ukoliko želite vizuelno da povećate prostor trebalo bi izabrati dužu zavjesu, koja pritom dnevnoj sobi daje klasičan izgled. Ako želite da povećate prozor, možete to učiniti tako što ćete zavjesu po visini podijeliti na pola i skupiti ukrasnom trakom.


Vrste zavjesa

Klasične zavjese- jednostavnog su dezena, manjih nabora, dužine do poda, izrađene od providnih materijala tako da imaju mogućnost da propuštaju mnogo svjetlosti.

Rolo zavjese- modernijeg su dizajna i dezena, nisu im potrebne garnišne jer se podižu i spuštaju i na ovaj način regulišu količinu svjetlosti u sobi.

Venecijaneri- izrađeni su od aluminijuma ili plastike, obično se koriste u poslovnim objektima, veoma lako se postavljaju i održavaju.

Rimske zavjese- prostoru daju posebnu dimenziju i danas su sve više popularne, slažu se po poljima i kače na mehanizam za prozor.

Trakaste zavjese- mogu se postaviti u modernim dnevnim sobama ali se najčešće koriste u poslovnim objektima, sastoje se od niza vertikalnih traka, neprovidne su i mogu se odabrati u različitim bojama.

Za koji tip zavjese ćete se opredijeliti, zavisi od vaših potreba i ukusa. Zato prije kupovine razmislite kakav efekat želite da postignete.

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bubuljice i aspirin

RECEPT
DANA

Džem od jagoda

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.