Kupili ste stari stan? Evo savjeta kako započeti renoviranje

Prvo na šta morate da obratite pažnju ukoliko se odlučite da kupite stari stan jeste njegovo uređenje. Umjesto da se suočite sa osjećajem udobnosti i stilom, ozbiljne poteškoće su pred vama. Vlaga u prostoriji, truli drveni prozori, iscjepane tapete, izgrebana vrata, loše stanje vodovoda i još mnogo toga. Sada su vam potrebne značajne popravke, restauracija i renoviranje. 

Kupili ste stari stan? Evo savjeta kako započeti renoviranje

Modifikacija trenutnog životnog prostora do neprepoznatljivosti, ipak je moguća. Ona uključuje kompletnu zamjenu prozora i vrata, postavljanje novih tapeta, obnavljanje dotrajalih elemenata, električnih instalacija, pa čak i postavku unutrašnjih pregrada i pravljenje od jedne prostorije dvije manje. Svi ovi i drugi slični radovi omogućiće da starii stan zasija elegancijom i atraktivnošću. Evo, nekoliko ključnih stavki, kako da započnete renoviranje vašeg stana.

Renoviranje stana – od procjene do realizacije

Renoviranje stana često je dugotrajan proces koji zahtijeva značajna novčana ulaganja. Radovi obuhvataju demontažu, malterisanje, obradu podova, zidne dekoracije, a nerijetko vodovodne i električne instalacije. Prije svega, kada planirate renoviranje stana, morate napraviti procjenu i osmisliti željeni dizajn. Odredite ključne prostorije i redosljed njihove obnove, zatim da li ćete sve popravke vršiti uz pomoć majstora ili ste dovoljno stručni da neke unutrašnje radove izvedete samostalno. Tada možete napraviti listu građevinskih materijala i potrebnih predmeta koji predstavljaju estetiku enterijera, a nakon toga izračunati preliminarne troškove.  Ukoliko su u pitanju velika renoviranja najbollje je da angažujete firmu za renoviranje stana i sve prepustite stručnjacima jer ponekad i najmanje, milimetarsko neuklapanje može biti dodatni novčani trošak. Zavisno od obima posla i onoga što želite da postignete, poželjno je da prilikom popravki krenete od prostorije koja je najudaljenija od ulaza kako bi se izbjeglo nagomilavanje nepotrebnog materijala i prljavštine, a tek ofarban zid ne bi oštetio. To je najčešće kupatilo. Nemojte štedjeti na vodovodnim cijevima, slavinama, izolativnim materijalima, ali ni na kvalitetu pločica, laminata i stolarije. Usklađenost kvaliteta i trajnosti ono je što će vas spasiti ponovnog renoviranja stana u narednih 20 godina.

Građevinske opcije za završni materijal – gdje kupiti ekonomično a kvalitetno

Građevinski materijal za sve završne radove u najrazličitijem opsegu boja, materijala i tekstura možete kupiti po povoljnim cijenama u stovarištima. Završni materijal trebali biste prilagoditi funkcionalnoj namjeni prostorije za koju je namijenjen, na primjer ukoliko u kuhinju želite postaviti tapete, onda biste trebali odabrati neki model koji ima izrazitu otpornost na vlagu.

Renoviranje od nule – paket „ključ u ruke“

Ukoliko vam se proces renoviranja čini kao prezahtjevan, treba da imate na umu da mnoge firme nude posebne pakete, a jedan od njih jeste renoviranje od nule - „ključ u ruke“, koji predstavlja potpuno osvježenje enterijera koje podrazumijeva zamjenu kompletnih elektroinstalacija, ugradnju novih cevi, spuštenih plafona, dekorativnih elemenata i rasvjete, zamjene utičnica i prekidača, ugradnje radijatora i svih drugih komplikovanih popravki koje se tiču preuređenja, remonta i renoviranja. Nakon toga, na vama je samo da rasporedite namještaj i uklopite ga u željeni koncept enterijera.

Koncept enterijera i odabir namještaja

Ukoliko njegujete moderan koncept u enterijeru koji je zasnovan na harmoničnim kombinacijama masivnog drveta i mermera, onda možete imati neograničene mogućnosti za odabir namještaja. Za prikladan aranžman možete kupiti multifunkcionalni namještaj, onaj po mjeri, praktičan, a ekskluzivan. Smjelost u detaljima i eksperimentisanje obogatiće prostor stvorivši idealan odnos između funkcionalnosti i estetike.

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Pica pogača

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.