Šta treba znati prije upuštanja u dekoraciju stana?

Prilikom dekoracije stambenog prostora uvijek postoji više različitih načina za postizanje idealnog izgleda vašeg stana. Svako od nas ima različite ukuse i samim tim različit stil koji bi primjenio u kod dekorisanja svog prostora.

Ipak, neretko su ideje onoga kako želimo da prostor izgleda sasvim drugačije od onoga što je u realnosti izvodljivo i vrlo često dođe do znatnog odstupanja u kranjem rezultatu od onoga što je zamišljeno. Zbog toga smo izdvojili ono na šta je poželjno obratiti pažnju kada želite da se upustite u dekoraciju svog stana.

Šta treba znati prije upuštanja u dekoraciju stana?

Kada je riječ o dekorisanju, pozeljno je biti kreativan i maštovit. Nemojte se previše opterećivati da li su boje odgovarajuće i da li će se uklopiti sa ostatkom namještaja u toj prostoriji. Danas je čak u trendu uklopiti što više boja na jednom mjestu. Ono što je nekad bilo nepisano pravilo prilikom uklapanja boja danas više ne važi, tako da dajte svojoj mašti na volju i uživajte u procesu dekorisanjavašeg stana.

Isto tako, bitna je stavka i samo osvjetljenje koje prostorija koju dekorišete ima. Da li postoji samo jedan prozor ili svjetlost dolazi iz vise izvora. Imajte u vidu da to što vidite u prodavnici namještaja, možda neće izgledati isto kao kod vas u stanu, jer su u prodavnici uvijek jaka osvjetljenja koja u vašem prostoru vjerovatno neće biti ista. Iz tog razloga može se desiti da određena nijansa kreveta ima sasvim drugu boju na prirodnom svjetlu ili na osvjetljenju koje ima vaš stan.

Prilikom dekorisanja prostora bitno je imati na umu da li je u pitanju dekoracija sopstvenog stana ili dekorišete stan za izdavanje u kojem već živite tu duže vrijeme kao podstanar. Neke promjene u izgledu stana koje biste željeli mogu biti zahtjevnije i trajne, u smislu rušenja zida ili nekih zahtjevnijih promjena na strukturi stana, koje kasnije teško da možete da vratitie u izvorno stanje ukoliko napuštate stan. Vašem stanodavcu se možda neće svidjeti, da te promjene u izgledu stana zauvijek ostaju takve. Iz tog razloga je najbolje pitati stanodavca da li ima neke zamjerke na vaše buduće preuređenje prostora.

Naravno, to se odnosi samo na neke veće promjene u izgledu samog prostora, jednostavna zamjena slika ili ormara se podrazumijeva, jer to na kraju krajeva možete uvijek ponijeti sa sobom kada se budete selili, a vaš stanodavac može kupiti namještaj i preurediti stan po svojoj želji nakon što se vi iselite.

Nekada se neke veće promjene u stanu i ne isplate, jer one na kraju ostaju u tom stanu, a podrazumijeva se da ćete se vi prije ili kasnije iseliti iz tog stana.

Druga stvar na koju treba obratiti pažnju su dimenzije prostora u kom planirate preuređenje. Potrebno je da dobro izmjerite kutak gdje želite da zamjenite namještaj ili da kupite nešto novo, jer se često može desiti da vam željeni komad nameštaja bude knap u prostoru gdje želite da ga postavite. Isto tako, suviše male dimenzije namještaja u velikoj prostoriji često za posljedicu imaju da dati komad namještaja bude neistaknut i neprimjetan. Idealno je naći zlatnu sredinu između prenatrpanog i praznog prostora.

Svako od nas prilikom kupovine želi da prođe što povoljnije u smislu izdataka i troškova kupovine. Ma koliko nam akcije i sniženja djelovali primamljivo, postoje stvari na kojima ne treba štedjeti, kao na primjer dušek za spavanje, čiji je kvalitet presudan za zdrav i kvalitetan život. Nikome nije u cilju da nakon kratkog vremena određenu stvar već mora zamijenti novom, jer prethodna nije odgovarajuća ili nema zadovoljavajući kvalitet. Definišite svoje prioritete i u skladu sa tim odredite gdje vam je bitan kvalitet, a gdje samo površinski izgled.

Sve u svemu, vi ste ti koji donosite sve odluke po pitanju izgleda vašeg stana i na kraju krajeva vi ćete živjeti u njemu i zbog toga je najbitnije kako se vi u njemu osjećate. Ukoliko imate nedoumice u vezi dekoracije, možete unajmiti agenciju ili se posavjetovati sa dizajnerom enterijera, ali na kraju krajeva odluka kako će vaš stan izgledati je isključivo na vama. Danas postoji veliki broj izvora na internetu, koji vam može poslužiti kao inspiracija prilikom osmišljavanja dekoracije vašeg doma. Kada imate približnu sliku onoga sto želite, preostaje jos sprovesti ostale korake u djelo.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.