Prirodni i zdravi boosteri vaše izgubljene energije

Sljedeći put kada osjetite pad energije nemojte popiti još jednu šolju kafe ili pojesti čokoladicu. Kofein i šećer mogu vam trenutno povratiti nešto energije, ali pad koji slijedi ostaviće vas umornijima nego prije. Umjesto toga, pokušajte koristiti jednu od ovih namirnica koje će vam vratiti energiju, držati je na potrebnom nivou čitav dan te poboljšati raspoloženje - čime ćete, naravno, biti i produktivniji!

Prirodni i zdravi boosteri vaše izgubljene energije

Bademi - prepuni vitamina E i magnezijuma
Bademi su savršena "pick-me-up" namirnica. Puni su vitamina E i magnezijuma i sadrže puno proteina koji će vam pomoći održati energiju tokom dana.

Tamna čokolada - kofein i teobromin
Čokolada sadrži kofein i teobromin, a oba će podići nivo energije. U UMJERENIM količinama, kofein i šećer u čokoladi neće dovesti do pada energije kasnije. U svakom slučaju tamna čokolada ima manje šećera i daje više energije.

Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama 
Omega-3 masne kiseline mogu podići vaše raspoloženje, pa čak i štite od depresije. Losos je pun takvih masnih kiselina.

Ukusom ljute biljke poboljšavaju metabolizam
Na primjer, ljuta paprika sadrži kapsaicin koji može poboljšava metabolizam i pomaže s probavom. Neki začini poboljšavaju čak i kognitivne funkcije.

Grčki jogurt – prepun proteina
Grčki jogurt je dobra alternativa običnom jogurtu jer ima više proteina, ali i manje laktoze i ugljikohidrata. Zbog sporog djelovanja proteina osjećaj sitosti trajati će duže.

Kokice - izvor ugljikohidrata
Kokice su bogate vlaknima i ugljikohidratima, a sadrže malo kalorija.

Zeleno lisnato povrće prepuno je željeza koji poboljšava razinu koncentracije
Nećete ojačati poput Popaja, ali lisnato povrće poput spanaća svakako će vam dati energije. Umor je jedan od najčešćih simptoma nedostatka željeza, a spanać ga je prepun. Željezo podstiče cirkulaciju crvenih krvnih zrnaca, što pomaže da se osjećate budniji i poboljšava nivo koncentracije.

Integralne žitarice dugotrajni su izvor energije
Ne sadrže puno ugljikohidrata, ali osiguravaju stalno oslobađanje energije tokom dana. Doručkujte nešto što uključuje ove žitarice i osiguraćete sebi energiju za čitav dan.

Borovnice poboljšavaju kognitivne funkcije
Borovnice su s razlogom prozvane super namirnicom. Prepune su antioksidansa, a istraživanja pokazuju da poboljšavaju kognitivne i mentalne funkcije.

Jaja 
Ne morate ih piti sirove poput body buildera ili Dragana Nikolića i opet će vas snabdjeti sa proteinima visokog kvaliteta, koji će osigurati stabilan izvor energije i puno vitamina B grupe, koji su opet izvrsni za izgradnju mišićne mase. 

Pukuker.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Čorba od karfiola

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.