Kako da preusmjerite stres u pozitivnu energiju

U današnjem vremenu, kada se sve odigrava brzinom svjetlosti, nemoguće je izbjeći stresne situacije. Balansiranje između privatnih i poslovnih obaveza, porodice i posla, često nas dovodi do umora i iscrpljenosti. Zato je od velike važnosti, način na koji mi reagujemo na stresne događaje. Stres je u stvari neki naš subjektivni osjećaj. Kada smo pod istim, mi u stvari imamo osjećaj da naša očekivanja ili očekivanja naše okoline prevazilaze naše mogućnosti u tom trenutku. Znati kako se osloboditi stresa je vještina koju je neophodno naučiti kako bi život postao opušteniji.

Kako da  preusmjerite stres u pozitivnu energiju

Način na koji razmišljamo kada smo pod stresom određuje i našu reakciju u takvim situacijama. Ako posmatramo stresnu situaciju kao nešto iz čega se može roditi veća produktivnost ili neka kreativna ideja, onda je i naš stav prema stresu produktivan i pozitivan. Ne dozvolite da vas stres parališe! U svakoj stresnoj situaciji trudite se da pronađete neke pozitivne aspekte. Na taj način ćete kontrolisati stres i promijeniti cjelokupnu percepciju posmatranja stresnih situacija.

Izvori stresa u svakodnevnom životu

Psiholozi su sve izvore stresa podijelili na: unutrašnje i spoljašnje. U unutrašnje izvore stresa spadaju: naše životne navike, crte ličnosti, stavovi, pretjerana kritičnost, životne vrijednosti i odluke. Stres je povezan sa štetnim životnim navikama, kao što je pretjerano konzumiranje alkohola, pušenje, neredovna ishrana i san, raspored obaveza koji ne možemo da ispratimo. Pretjerani perfekcionizam i samokritičnost nas dovode u stanje stresa, jer nam ne dozvoljavaju da na vrijeme efikasno i produktivno završimo započete obaveze. Tada uglavnom nastupaju napadi panike i anksioznost, koji nas još više lome i ne dozvoljavaju da racionalno kontrolišemo postojeće situacije.

U spoljašnje izvore stresa spadaju: međuljudski odnosi, fizičko okruženje svakodnevne neprijatne situacije i obaveze. Buka, mali prostor ili nedovoljno svjetlosti mogu negativno uticati na naše obavljanje svakodnevnih obaveza, bilo da se radi o privatnim ili poslovnim obavezama. Negativni odnosi i svakodnevni konflikti na poslu ili u porodičnim odnosima, dovode nas do stresa i naizgled bezizlazne situacije. Promjena kreće od nas samih. Upravljanje stresom je u stvari preokretanje negativne situacije u pozitivnu, jer svako ima svoj izvor sreće. Posmatrajte stres kao nešto što nas pokreće, čini da napustimo našu zonu komfora i osjetimo produktivnost u svakom pogledu.

Djelotvorni načini za upravljanje stresom

Neka na vašoj svakodnevnoj to do listi prioritet bude pronalazak odgovora na pitanje kako se osloboditi stresa i potrudite se da ne izbjegavate da pronađete odgovor na isto. Ne posmatrajte to kao neku usputnu obavezu, već kao nešto što vam može donijeti mnogobrojne benefite u budućnosti. Neka vam bavljenje sobom, svojim osjećanjima bude na prvom mjestu jer ako ste vi zadovoljni, širićete pozitivnu energiju i na svoje okruženje. Kada dođe do stresne situacije, probajte da umirite tijelo. Zatvorite oči i koncentrišite se na pravilno disanje.

Na taj način ćete izbjeći negativne efekte poput prekomjernog znojenja ili preplitanja milion misli u trenutku. Otkrijte svoje „srećno mjesto“. Svaki dan posvetite makar 5-10 minuta mislima o tom mjestu, kako se osjećate spokojno i srećno, i ta energija će vas držati u neprijatnim situacijama. Maštajte i budite pozitivni! Tako ćete unijeti neophodan mir u vaš um. Prihvatite stres samo kao loš period, kao nešto što ne može trajati beskonačno. I zapamtite, ne postoje situacije iz kojih nema izlaza.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.