Neobični običaji turističkih zemalja širom svijeta

Turisti su često iznenađeni nekim lokalnim običajima zemlje koju posjete. Stranica Fly To Dubai objavila je običaje iz cijelog svijeta koji će vas možda šokirati, a sve s ciljem da upute svoje turiste kako da se ponašaju.

Neobični običaji turističkih zemalja širom svijeta

Ukoliko putujete u Grčku trebate imati na umu da većina toaleta ima loše kanalizacione cijevi i toalet papir ne može otići kada pustite vodu. Za Amerikance je tipično da traže bakšiš gdje god da krenete - od konobara do hotelskog osoblja. Očekuje se da na restoranske račune dodate između 15 i 25 posto bakšiša.

U Južnoafričkoj Republici morate pojesti ono što vam se da jer se negiranje može shvatiti kao znak nepoštovanja i može uvrijediti lokalce. Lokalna plemena počastit će vas specijalnim jelom koje se nerijetko sastoji od insekata ili organa životinje.

One koji putuju u Istanbul savjetuju da ponesu čepiće za uši jer bi ih svako jutro vrlo rano mogao probuditi zvuk ezana koji se širi Istanbulom iz velikog broja džamija. U Poljskoj ćete morati plaćati odlazak u toalet pa pripremite uvijek sitni novac.

U Kini ne važi zapadna politika "pojedi sve s tanjira". Ukoliko to učinite, domaćin će misliti da želite još hrane i može se uvrijediti.

Ako koristite voz kao prevozno sredstvo u Indiji morate biti spremni na tuču pri ulasku u voz. No, ostatak vožnje bit će ugodan jer su veoma kulturni i izvinit će vam se ako vas slučajno dotaknu.

Meksikanci su vrlo srdačni ljudi pa nemojte da vas iznenadi ako vam se neki od njih "unese u lice" dok budete razgovarali. Dok se u Engleskoj ili Njemačkoj to smatra napadom, Meksikancima je to izraz prijateljstva.

Francuzi se vole ljubiti i prilikom svakog pozdravljanja poljubit će vas dva puta u obraz. Za razliku od većine zemalja, u Bugarskoj micanje glavom lijevo-desno znači "da", a gore-dolje znači "ne". 

Prije nego spremite kofere, dobro se raspitajte o zemlji u kojoj idete i njenim običajima kako bi vam odmor bio što ugodniji.

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Engleske prženice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.