Vječita dilema: bijeli ili žuti šećer?

Među brojnim kulinarima i sladokuscima širom svijeta, postoji večita dilema „Da li je zdraviji žuti ili bijeli šećer“, odnosno „Koji od ove dvije vrste šećera je manje štetniji po naše zdravlje“?

Vječita dilema: bijeli ili žuti šećer?

Ovo pitanje, dobija posebno na značaju, jer se veliki broj slatkih poslastica, dobija od ovog neizbježnog sastojka.

Kalorije žutog i belog šećera su identične, ali ono što zasigurno znamo šta razlikuje ove dvije vrste šećera jeste njihov nutritivni sadžaj, ukus i aroma. Bijeli šećer se dobija tokom postupka rafinacije iz šećerne trske ili šećerne repe. Ovaj hemijski postupak uključuje čitav niz drugih procesa kao što su alkalizacija, sulfitacija, fosfatacija, karbonatacija, a pored njih koriste se i druge agresivne supstance kao što su fosforna kiselina, hlorna voda..

Upravo u načinu izrade, leži i glavna razlika između ove dvije vrste šećera jer je način izrade žutog ili smeđeg šećera znatno blaži u odnosu na hemijski proces dobijanja bijelog šećera. Pri tehnološkoj obradi bijelog šećera gube se svi korisni mikronutrijenti, koji smeđem šećeru daju prednost u kvalitetu.

U mnogobrojnim laboratorijama sprovedene su analize smeđeg šećera, putem kojih je dokazano  postojanje pedesetak prirodnih jedinjenja kojih nema u bijelom šećeru.

Činjenica je je da žuti (smeđi) i bijeli šećer nisu proizvodi iste vrijednosti, pa samim tim i tržišna cijena im se razlikuje. Ono što plaćaju kupci nisu kalorije, već vrednost i sastav šećera.

Prednost žutog šećera je u tome što pozitivno djeluje na koagulaciju krvi, a pored toga dobar je i u borbi protiv karijesa. Sadrži izvjesnu gvožđa i hroma, koga u žutom šećeru ima u značajnim količinama. Poznato je da hrom reguliše nivo insulina i održava zdrave nivoe holesterola i drugih masti u krvi. Žuti šećer nije fin i rastresit kao bijeli, manje je sladak, ali ipak ima bolji ukus od bijelog.

Ono što svakako treba imati u vidu pri konzumaciji šećera, jeste da se oni svakako ne trebaju konzumirati u prevelikim količinama. Pretjerani unos saharoze u bilo kom obliku je štetan, tako da je svejedno koji šećer unosite. Žuti šečer u velikim količinama je isto štetan koliko i bijeli i nije zdraviji. Neki mogu da ga smatraju ukusnijim pošto je karamelizovan.

Naučni rezultati ne podržavaju ideju da je žuti (smeđi) šećer bitno hranjiviji od bijelog kristalnog šećera. Iako melasa (melasa sirup je sporedni proizvod u proizvodnji šećera i dobija se od šećerne repe ili šećerne trske) ipak sadrži neke minerale i elemente u tragovima, količina melase koja se dodaje u smeđi šećer nije tako velika da bi donijela velike prehrambene koristi. Dakle i kod konzumiranja smeđeg šećera treba paziti na količinu.

Ima nekih stvari koje bolje idu uz žuti nego uz bijeli šećer. Recimo, mnogima je kafa tako ukusnija, kao da pijete kafu s malo karamele. Dakle, bez pretjerivanja i uživajte, šolji kafe po šoljica kafe, zalogaj po zalogaj.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.