Četiri koristi od kafe

S obzirom da je popularna širom svijeta, kafa je verovatno najbolji i najdostupniji izvor antioksidanasa u globalnoj ishrani. Iako se velike količine ne preporučuju svima, za neke od nas bi to mogla da bude superhrana vijeka.

Četiri koristi od kafe

Evo četiri razloga zašto je dobro započeti dan šoljicom kafe:

1. Može da smanji rizik od smrti

Svi ćemo na kraju umreti, ali izgleda da kafa produžuje život ljudima sa određenim hroničnim stanjima, kao što su srčana oboljenja i dijabetes. Studija iz 2012. je pokazala da tri ili više šoljica kafe, bez obzira da li je sa ili bez kofeina, mogu značajno da produže život.

2. Pomaže naš reproduktivni sistem

Muškarci koji piju bar šest šoljica kafe na dan, smanjuju rizik od kancera prostate za 20 procenata, pokazala je studija iz 2011. . Druga studija je pokazala da žene koje piju više od četiri šoljice kafe na dan imaju 25 procenata manji rizik da će dobiti emdometrijalni karcinom.

3. Štiti vaš mozak

Oni koji piju kafu vjerovatnije će odoljeti razvoju demencije i Alchajmerove bolesti kasnije u životu, sudeći prema studiji iz 2009. . Sam miris kafe, pokazala su istraživanja, pomaže da se smanji stres zbog neispavanosti.

4. Može da vam pomogne da ojačate mišiće i - DNA

Studija objavljena u časopisu "Ćelijski metabolizam" otkrila je da kofein ima sličan efekat na naše mišiće kao vežbanje, tj. pomaže izgradnju mišića. Mada to naravno ne znači da odmah treba da prestanete sa vežbanjem.

Izvor: smedia.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.