Kako, u stvari, izgleda liposukcija

Liposukcija predstavlja hiruški zahvat koji se koristi prilikom odstranjivanja masnih naslaga sa određenih regija tijela. Uglavnom se sa liposukcijom srijeću osobe koje “višak” imaju na stomaku, leđima, butinama, vratu, nadlakticama ili podkoljenicama.

Kako, u stvari, izgleda liposukcija

Ono što liposukcije svakako nije to je trajno mršavljenje, već samo odrstranjivanje masnih naslaga sa teško dostupnih mjesta. Mršavljenje treba sprovoditi putem drugih metoda kao što su korigovana ishrana i fizička aktivnost, dok se liposukcija koristi za odstranjivanje naslaga koje su neravnomerno raspoređene i kada su kilogrami u granicama.

Kako se sprovodi liposukcija

Liposukcija se sprovodi u trajanju od nekoliko sati pod opštom ili lokalnom anestizijom u hiruškoj sali i nju izvodi plastični hirurg. Prije operacije potrebna je određena priprema, što znači konsultovanje sa izabranim ljekarom, koji će potvrditi bezbjednost za izvođenje liposukcije, kao i dati pripremne savjete, tražiti neophodne podatke i analize. Isto tako, ljekar vas može posavjetovati o korišćenju ili trenutnom prestanku koršćenja određene terapije.

Nakon što je utvrđeno da je izvršenje liposukcije bezbjedno, pristupa se zahvatu. U zavisnoti od regije, zahvat traje do nekoliko časova, gdje se pomoću kanile razbijaju i izvlače masne naslage iz prethodno određenih i markerom obilježenih djelova tijela.

Pored klasičnih regija za smanjenje masnih naslaga, liposukcija se može koristiti i u druge svrhe kao što je smanjenje grudi, ali se ne može koristiti za otklanjanje celulita i strija.

U zavisnosti od starosti pajenta, koža se prije ili kasnije vraća u prvobitno stanje, odnosno njena elastičnost je veća, a oporavak brži kod mlađih osoba. Svakako kandidati za liposukciju ne bi trebalo da imaju manje od 30 i više od 45 godina. Pored svega, potrebno je da osoba koja se podvrgava liposukciji bude zdrava, a posebno njen kardiovaskularni sistem, o čemu će svakako ljekar voditi računa.

Komplikacije pri liposukciji

Liposukcija sa sobom nosi i mogućnost stvaranja komplikacija. Prije svega mogu se pojaviti trnjenje, otok i bol, zatim infekcija, povreda, krvarenja. Takođe, postoje i mogućnosti za teže komplikacije zbog kojih se, ukoliko se pojave, obavezno treba javiti ljekaru, a to je masna embolija koja može dovesti i do zastoja u disanju ili moždanog udara.

Postoperativni tok

Nakon zahvata, pacijentu se preporučuje nošenje određenog steznika oko regije koja je zahvaćena liposukcijom. Steznik pomaže vraćanju kože i dodatnom smanjenju masnoća u toj regiji. Takođe, pacijentima se preporučuje odmor u danima nakon intervencije, nakon čega se mogu vratiti redovnim aktivnostima. Bol, modrice i otoci saniraju se hladnim oblogama i mirovanjem. Vraćanje na posao i fizičke aktivnosti moguće su već poslije nekoliko nedjelja, a za to vrijeme moguće je tražiti od ljekara recept za analgetik koji će umanjiti bolove. Tokom oporavka, u dogovoru sa ljekarom, potrebno je dolaziti na kontrole i previjanja, kao i skidanje konaca. Na taj način ljekar će imati uvid u potpuni oporavak, primijeniti neophodne mjere i prepisati ljekove. Takođe, u periodu oporavka moguće je primijetiti neravnomjernost i nesrazmjernost na tijelu, koje će se povući nakon potpunog oporavka, kada će tijelo pacijenta dobiti željeni izgled.

Liposukcija, kao i svaki zahvat, traži stpljenje, ali i upornost kako se masne naslage ne bi vraćale neravnomjerno kao ranije. Za tako nešto potrebno je pridržavati se uputstava ljekara i uživati u potpunosti u svom novom, lijepo oblikovanom tijelu.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Pica pogača

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.