6 razloga da počnete da dodajete cimet u crnu kafu

Ako uživate u ispijanju crne kafe, naročito ako vam je to jedan od omiljenih jutarnjih rituala, imamo predlog za vas: probajte da dodate kašičicu cejlonskog cimeta u prahu. Imate 6 odličnih razloga da ovo probate već danas.

6 razloga da počnete da dodajete cimet u crnu kafu

Razlog 1: Ubrzava mršavljenje

Ako pokušavate da se riješite viška kilograma ili želite da se oslobodite masnih naslaga u predjelu stomaka, svako jutro u šolju svježe kuvane kafe dodajte jednu kašičicu cimeta, po mogućnosti cejlonskog jer je zdraviji od obične varijante. Osim što će vam smanjiti apetit i pomoći u regulaciji šećera u krvi, ovako pripremljena kafa će vam ubrzati i metabolizam.

Razlog 2: Pomoć u borbi sa prehladom

Ako ste prehladili i osjećate se „slomljeno“ zbog malaksalosti i bolova u mišićima, kombinacija kafe i cimeta može biti od pomoći.

Razlog 3: Jača funkcije mozga

Istraživanja su pokazala da čak i samo mirisanje cimeta utiče pozitivno na mozak. Kombinacija sa kofeinom samo će pojačati efekat pa će rezultati biti bolja koncentracija, veća mogućnost fokusiranja i obraćanja pažnje na detalje, a o bržem razbuđivanju i spremnosti za dnevne izazove i pobjede ne moramo ni da govorimo.

Razlog 4: Reguliše nivo šećera u krvi

Već smo pomenuli da cimet pomaže u snižavanju nivoa glukoze u krvi pa imajte na umu da je on neuporedivo bolji izbor od šećera. Ako baš volite slatku kafu, u početku prepolovite količinu šećera koju inače dodajete pa postepeno smanjujte dok ne dođete u fazu da vam je dovoljan samo cimet kao „zaslađivač“. Ako inače pijete gorku kafu ili skroz bez šećera, nemojte brinuti na da će cimet zasladiti. On joj poboljšava ukus pa se i onima koji vole slađu kafu čini da je sasvim dovoljan.

Ako cimetom potpuno zamijenite šećer u omiljenom napitku ne samo da ćete unijeti manje kalorija, nego ćete i smanjiti mogućnost pojave upala u tkivima i zglobovima. Studija naučnika Univerziteta u Džordžiji je pokazala da cimet utiče na efikasnost insulina u organizmu, odnosno da usporava skok šećera u krvi nakon obroka...

Razlog 5: Smanjuje rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti

Rezultati studije stručnjaka sa Državnog univerziteta Pensilvanije pokazuju da cimet smanjuje rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti jer pomaže u snižavanju triglicerida koji dovode do začepljenja arterija za čak 30 odsto.

Razlog 6: Obezbijedićete organizmu više antioksidanata

Samo jedna kaišičica ovog začina sadrži antioksidanata koliko se može naći u 75 grama borovnica, koje spadaju u hranu poznatu upravo po andioksidativnom dejstvu.

Pišite nam na Instagramu da li ste probali da pijete kafu sa dodatkom cimeta i da li vam se sviđa ova kombinacija. @zenasamja

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Žena Sam Ja (@zenasamja)

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako se maskara osušila ili zgrudvala...

RECEPT
DANA

Jadro oblande

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.