Pretklon - odlična vježba istezanja koja liječi glavobolju

Ovaj položaj u jogi predstavlja, zapravo, pravilno izveden pretklon - naučićete ga lako, a kao efikasan lijek izvodićete ga kad god glavobolja zakuca na vrata...

Pretklon - odlična vježba istezanja koja liječi glavobolju

Evo kako pravilno uraditi pretklon u sjedećem položaju, odnosno paschimottanasanu.

Sjedite na pod sa zadnjicom oslonjenom na ćebe smotano u valjak. Noge ispružite ispred tijijela. Vrhovima peta snažno uprite o pod. Lagano se zaljuljajte, i oslonite na levu stranu zadnjice, a desnu stranu zadnjice pogurajte unaprijed, klizeći desnom rukom prema peti. Ponovite sve i s drugom stranom.

Nježno pritisnite natkoljenice o pod. Dio neposredno iznad koljena pritisnite dlanovima ili vrhovima prstiju na dolje. Iz tog položaja, sagnuti u ravni s kukovima, podižite grudni dio prema plafonu, dok natkoljenice ostaju pritisnute na pod. Privucite prepone ka karlici. Udahnite zadržavajući trup izvučen unaprijed, paralelno iznad kukova, i ne lomite se u struku. Izvucite trticu od karlice. Ako možete, uhvatite ivice stopala rukama, palčevima ispred nožnih prstiju, i ostanite tako čvrsto "opasani".

Pazite da vam laktovi ostanu ispruženi. Kad mislite da ste spremni da idete dalje, ne spuštajte se u prednji naklon svom snagom. Zadržite se u položaju u kojem su ruke na stopalima i uvijek nastojte da držite ispružen torzo i podignutu glavu. Ako stopala držite samo ispružena, savijte laktove i podignite ih iznad koljena. Ako stopala držite rukama, izvucite zglobove i ispružite ruke ravno. Bedrima prvo približite donji dio trbuha, zatim gornji, pa rebra i na kraju spuštajte glavu. Sa svakim udisajem podignite i nježno istegnite trup, a sa svakim izdahom malo ga opustite i savijte na dolje. Na taj način torzo se pomjera i isteže gotovo neprimjetno, zajedno s disanjem.

Pokušajte možete li da izvučete ruke naprijed ispred stopala na pod. U krajnjem položaju ostanite od minut do tri. Kad se podižete, najprije podignite prsa od bedara i ispravite laktove ako su savijeni. Udahnite i podignite torzo tako da istovremeno gurate trticu prema karlici.

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.