Ovako treba da brinete o kosi u toku zime

Piše : Duška, frizerski salon Pelos (Podgorica)

Jedan od najljepših ukrasa na ženi je kosa. Ona mora da bude zdrava i njegovana. U zimskom periodu kosi treba posvetiti posebnu pažnju. Prije nego počnemo sa savjetima, veoma je važno napomenuti da njega mora biti konstantna, prilagođena tipu kose i problemu koji postoji.

Ovako treba da brinete o kosi u toku zime

Problem se takođe javlja pri odabiru proizvoda. Faktor odabira je najčešće reklama. Poznata glumica-manekenka-voditeljka tri puta mahne kosom i eto pravog proizvoda. Znam da nemaju svi dovoljno sredstava da izdvoje za profesionalne preparate, ali zato savjeti frizera treba da budu besplatni.

Kao što u zimskom periodu posebnu pažnju posvećujete njezi kože, koja se isušuje pod dejstvom hladnoće, istu pažnju bi trebalo posvetiti i kosi. Iako se sporije primijeti, hladnoća i zimsko vrijeme imaju podjednako poguban uticaj i na kosu. Evo par savjeta za zaštitu i njegu…

Čak i najzdravijoj kosi centralno grijanje, klima uređaji i zagušljive prostorije izvlače vlagu. Niske spoljašnje temperature je još dodatno oštetećuju što vodi proljeću sa «metlom» na glavi. S toga bi bilo dobro da tokom zime kosu njegujete na sličan način kao i kožu.

Pravilna njega

Da bi kosa ostala njegovana i tokom zimskih dana neophodno je:

- redovno pranje hidrantnim šamponom sa lipidima (osim u slučaju oštećene kose)

- nanošenje odgovarajućeg regeneratora

- stavljanje odgovarajućeg pakovanja jednom nedeljno

- pranje kose šamponom čistačem na svakih 10 – 15 dana (blagi piling koji eliminiše nečistoće iz prvog sloja dlake - korteksa.

Njega kose prema tipovima
Bujnoj, kovrdžavoj i farbanoj zdravoj kosi zimi su neophodni lipidi. Dakle, birajte preparate koji ih imaju u svom sastavu. Isti sastav treba da imaju i preparati namijenjeni suvoj kosi koja se dodatno može zaštititi serumima za krajeve.

Što se masne kose tiče, birajte šampone za uklanjanje sebuma. Međutim, preparati ne mogu suštinski riješiti problem već se mora obratiti pažnja i na ishranu. Veoma je važno da ona bude izbalansirana, ne bi li omogućila neutralan PH kože glave. Primjera radi, povećan unos vitamina C povećava kiselost kože glave što izaziva dodatno mašćenje.

Obratite pažnju da sve gore navedeno nikako ne važi za hemijski oštećenu kosu (blanš, prese i sl.). Dakle, nikako ne stavljajte preparate sa lipidima na ovaj tip kose. Najbolje bi bilo da se posavjetujete sa frizerom koje bi bilo najadekvatnije rješenje za vaš problem ili oko kupovine specijalizovanih preparata za oštećenu kosu.

Šta treba obavezno izbjegavati?
Ono što je totalni grijeh prema kosi u hladnim danima je upotreba jakih gelova i sprejeva na bazi alkohola. Oni dodatno utiču na gubitak vlage iz kose. Dakle, odlučite se za neku blažu varijantu u vidu pjene.

Umirite kosu

Ukoliko vam je kosa često naelektrisana, nemojte nositi kape i šalove od sintetike. Oni povećavaju elektricitet kada dođu u dodir sa kosom jer sintetička vlakna stvaraju veliko naelektrisanje između pramenova. Koristite četku od prirodne dlake i redovno je čistite i perite. Takođe, pravilan izbor preparata za njegu je važan. Kosu perite šamponima namijenjenim naelektrisanoj kosi i ona će biti svilenkasta.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.