Da li ste znali: Zanimljivosti u vezi sa bolešću nazvanom giht?

Kada se spomene giht najčešće se na umu imaju sredovječni muškarci koji otežano hodaju zbog problema sa zglobovima i zbog bolova u nogama koji mogu biti velikog inteziteta. Ovo je bolest koja, međutim, ne napda isključivo zglobove, već i kožu, meka tkiva, ali i bubrege i dovodi do njihove veoma oslabljene funkcije.

Da li ste znali: Zanimljivosti u vezi sa bolešću nazvanom giht?

Jedna od najvećih zanimljivosti u vezi sa ovom bolešću jeste da ona nije ustanovljena u vremenu koje je skoro prošlo, niti u periodu od nove ere na ovamo, već još oko prije 2600 godina, dakle u vremenu prije nove ere, u Starom Egiptu, kada ju je tadašnji narod koji se bavio medicinom opisao i prepoznao kao bolest kakvom je i danas poznajemo.

Mnogo više o samoj bolesti napisao je i primijetio Hipokrat, koji je giht nazvao i bolešću bogatih ljudi. Ono što se i nakon 2500 godina nakon njega pamti jestu aforizmi koje je ostavio za sobom, a koji i danas govore sasvim tačno i precizno o toku bolesti i samoj pojavi.

Hipokratova zapažanja o gihtu

Osim što je primijetio da je giht bolest bogatih, Hipokrat je dodao da je to u najvećoj mjeri bolest koja nastaje pretjerivanjem u brojnim stvarima. Pored toga, sva njegova zapažanja o ovoj bolesti su i danas podložna utvrđivanju i sasvim tačna, kao što je bilo ono da evnusi ne ćelave i ne obolijevaju od gihta, da žene jedino mogu oboljeti kada uđu u menopauzu, da je ovo bolest koja ne zahvata momke koji nisu stupili još u seksualne odnose i tako dalje. Osim toga, primijetio je i zapisao da upale izazvane ovom bolešću najčešće prestaju nakon 40 dana, te da su najjače u periodu proljeća i jeseni, a da je smanjena pojava tokom zime i ljeta.

Hpokrat je u velikoj mjeri nastanak simptoma i gihta povezivao sa načinom života, nezdravom ishranom i pretjerivanjem u obrocima i velikom količinom popijenog alkohola, pa se tako u toku srednjeg vijeka dešavalo da se pretjerivanje u tome i sam giht zajedno nađu na brojnim  oslikanim i nacrtanim karikaturama kao svojevrsni bunt i kritika društva koje nema mjeru, što ga zapravo i odvodi u bolest.

Šta je giht?

Zanimljivo je to kako je giht dobio ime. Naziv je nastao od latinske riječi gutta koja u prevodu znači kap, što ukazuje na jedno posebno srednjovjekovno razmišljanje koje glasi da oni koji su pretjerivali u nekom od životnih zadovoljstava su doprinijeli tome da im „kapne“ bolest na kožu, zglobove ili bubrege, pa je taj naziv i ostao da važi kao zvaničan za ovaj zdravstveni problem.

Giht je vrsta upale zglobova koja nastaje skupljanjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima, što je rezultat povišene koncentracije mokraćne kiseline u krvi. Ali ne samo u zglobovima, kristali mokraćne kiseline se mogu nakupljati u bubrezima, zbog čega nastaju kamenčići u bubrezima, na koži ili mekim tkivima, pa onda nastaju promjene u vidu mjehura, osipa, sitnih čvorova koji se nalaze po koži i ušnim školjkama. U najvećoj mjeri od gihta obolijevaju muškarci stariji od 40 godina i žene u menopauzi.

Poznate ličnosti koje su imale giht

Brojne istorijske ličnosti su imale ovaj zdravstveni problem, od Aleksandra Velikog, preko Henrija VIII, Kristofora Kolumba, preko Njutna, Darvina, Frenklina i drugih.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Za posvjetljivanje...

RECEPT
DANA

Lovačke šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.