Kako da prepoznate najbolji kolagen na tržištu za kosu, kožu i nokte

U posljednjih nekoliko godina bombardovani smo reklamama za proizvode na bazi kolagena. Nude nam se kreme za lice, losioni za tijelo, šamponi za kosu, ali i razni gelovi za ublažavanje bolova u zglobovima, kao i napici pilule koje bi trebalo da nam pomogn da se sve sportske povrede, iščašenja i istegnuća ligamenata lakše zaliječe. Zbunjeni cijelom tom ponudom, a u želji da poboljšamo stanje organizma i zadržimo mladalački izgled, svi se trudimo da pronađemo najbolji kolagen na tržištu.

Kako da prepoznate najbolji kolagen na tržištu za kosu, kožu i nokte

Prije nego što objasnimo koje su to odlike najboljeg kolagena na tržištu, trebalo bi da detaljnije objasnimo njegovu funkciju u organizmu.

Šta je kolagen?

Kolagen je jedan od najvažnijih gradivnih elemenata u tijelu čovjeka. Njega ima u mišićima, ligamentima, koži, kostima, ali i u noktima i kosi, krvnim sudovima... Ovaj protein čini jednu trećinu ukupnog broja proteina u cijelom tijelu, pa je na osnovu svega ovoga lako zaključiti koliko je bitan za opšte stanje cijelog organizma. On se prirodno luči u organizmu do 25-e godine života, a poslije toga njegova proizvodnja opada, pa se može očekivati da osoba koja je stara oko 50 godina ima oko 50 odsto manje kolagena. Zbog toga se preporučuje redovna suplementacija kolagenom već nakon tridesete godine života. Sada, prije nego što počnete da tražite koji je najbolji kolagen na tržištu, trebalo bi da znate i nešto o tipovima kolagena i njihovoj ulozi u tijelu.

Tipovi kolagena

Iako ih ima više, u ljudskom organizmu su najzastupljenija četiri tipa kolagena. Tip jedan je najzastupljeniji i ima ga u kostima, tetivama, hrskavici, koži, vezivnim tkivima i zubima. Tip dva se nalazi u našim zlobovima i on je zadužen za mekoću hrskavice. Tip tri je sastavni dio mišića, organa i arterija, dok se tip četiri nalazi u koži. Dakle, ne postoji univerzalno najbolji kolagen na tržištu koji je namijenjen za sve djelove organizma, već se izbor mora izvršiti u zavisnosti od potreba pojedinca.

Suplementi sa kolagenom

U našim apotekama i drogerijama se mogu naći suplementi sa kolagenom u formi praška, kapsula ili u tečnom obliku. Po forumima su korisnici ovih suplemenata naveli da im je najbolji kolagen na tržištu bio u tečnoj formi.

Kvalitet suplemenata sa kolagenom zavisi od njegovog sastava, odnosno, od toga da li su im dodati još neki vitamini i minerali radi boljeg djelovanja suplemenata. Najbolji kolageni na tržištu uglavnom sadrže i vitamin C, biotin i cink. Dakle, obavezno čitajte deklaraciju prije kupovine.

Najbolji kolagen na tržištu za kožu, kosu i nokte

Nedostatak kolagena u organizmu se najprije primijeti na kosi i koži. Koža postaje suvlja, stvaraju se bore, a kosa i nokti postaju lomljivi i krhki. Najbolji kolagen na tržištu kojim bi mogao da se uspori proces starenja i poboljša kvalitet kose, kože i noktiju je onaj koji u sebi sadrži tip 1 i tip 3 kolagena, kao i gore navedene vitamine i minerale koji, osim što pomažu da se obnovi vezivno tkivo u koži i mišićima, djeluju kao antioksidanti. Korisnici na internetu koji su upotrebljavali kombinaciju ova dva tipa kolagena su naveli da su u toku uzimanja suplementacije primijetili poboljšanje stanja kože, kose i noktiju, ali i da su izgubili višak masnih naslaga i primijetili bolji tonus mišića.

Za zglobove treba uzeti tip 2

Za one koji imaju problem sa kostima i zglobovima najbolji kolagen na tržištu je onaj koji u sebi sadrži tip 2 i tip 1. Ovi suplementi bi trebalo da se uzimaju najmanje dva ili tri mjeseca kako bi imali pun efekat. Uz njihovu primjenu se preporučuje i redovna lagana fizička aktivnost zbog bolje cirkulacije.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da cvijeće duže ostane svježe

RECEPT
DANA

 Pržene ćuftice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.