Emocionalno prejedanje

Emocionalno prejedanje

Da li ste ikad imali dan kad ste svoju tugu htjeli da utopite u sladoledu?  Većina nas ima takve dane, kad jednostavno ne možemo prestati jesti, ali samo mali broj nas zna šta je ustvari okidač za emocionalno prejedanje. Ako možete da otkrijete razlog zbog kojeg odjednom sve pojedoste u kući, napravili ste jedan korak ka rješavanju problema. Ovdje su vam neki od uzroka emocionalnog prejedanja, pa možda je jedan od njih baš vaš.

1. Stres
Jedan od najčešćih razloga prejedanja je stres. Fizički efekti emocionalnog stresa su često ogledalo rada našeg mozga, tako da nam naše  tijelo govori da treba da jedemo da bi zamjenili kalorije koje sagorijevamo. Umjesto da posegnete za kesicom čipsa kad osjetite stres, probajte da se natjerate da se opustite. Trebali biste praktikovati jogu, otići u dugu šetnju ili se zavaliti u toplu kupku.

2. Usamljenost 
Po prirodi, ljudi su socijalna bića. I kao socijalna bića, ne volimo da budemo sami. Kada smo usamljeni, osjećamo se kao da nam fali dio nas samih i tada koristimo hranu da popunimo prazninu. Najbolji način da otjeramo samoću je da izađemo iz kuće i "nešto radimo".  Šanse da pronađete neku zanimaciju, neki kurs ili tome slično i tako naučite neku novu vještinu i upoznate nove ljude, su prilično velike.

3. Dosada
Iz nekog razloga, kad nam je dosadno, imamo običaj da posegnemo za nečim za jelo. Ovo je vjerovatno jedan od najlakših oblika emocionalnog prejedanja, koja se može popraviti. Umjesto da zgrabite sendvič, izađite napolje i ‘’radite nesto’’.  Svijet je pun stvari koje možete raditi, da bi zaposlili um i zaboravili na apetit.

4. PMS
Ponekad se čini da mi žene koristimo PMS kao izgovor za sve, ali PMS može i te kako biti razlog zbog kojeg smo počeli jesti. Divljanje hormona tokom ovog perioda nas čini mrzovoljnim i naduvenim ili otečenim. I prije i nego shvatimo šta nas je snašlo, vec smo pojele cijelu kesicu smokija ili čipsa. Jedini način da se nosimo sa ovim tipom emocionalnog prejedanja je da držimo grickalice podalje od sebe, da pijemo mnogo čaja od maline ( pomaze u smirivanju grčeva, provjereno)  i da ostanemo aktivne.

5. Utjeha
Mnogi od emocionalnih  izjelica koriste hranu kao utjehu u trenucima tuge ili depresije. Kad god se osjetite  "tužnjikavo" trebalo bi da na TV-u pogledate nešto smiješno ( izbor je veliki, samo uzmite daljinski) ili pozovete prijateljicu koja uvijek učini da se osjećate bolje. Ako se “tužni period” otegne u nedogled, najbolje bi bilo da konsultujete ljekara, jer u današnje vrijeme nije rijetko, a ni teško razviti sasvim malu tugu u ozbiljnu depresiju.

6. Bijes
Ukoliko imate “kamare” akumuliranog bijesa, najlakše je posegnuti za hranom, kako bi ugušili ove emocije. Jelo je nešto što možete da kontrolišete, sve dok je, šta god vas ljuti, van vaše kontrole. Ne upadajte u  ovakve zamke  i rasteretite se frustracija tokom odlučne, brze šetnje.

7. Loše društvo
Ponekad, razlog vašeg emocionalnog prejedanja niste vi, već neko drugi! Ako je u vašoj blizini neko stresan i depresivan, lako će prenijeti svoje želje i osjećanja na vas!

Ukoliko srljate u period emocionalnog prejedanja, pokušajte da zastanete i odgonetnete šta se dešava unutra. Jeste li uznemireni? Ili vam je dosadno? Odvojite vremena da otkrijete razlog koji vas je naveo da uronite u frižider i špajz, prije nego se prepustite lažnom a opasnom izazovu emocionalnog prejedanja.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.