Zubni implanti – sve što niste niste znali o njima

Zubni implanti danas predstavljaju najbolje rješenje kod pacijenata koji su izgubili zube uslijed paradontoze ili iz nekog drugog razloga. Naime, osnovna funkcija zubnog implanta je nadoknada jednog ili više zuba.

Zubni implanti – sve što niste niste znali o njima

Prije same intervencije neophodno je uraditi kompletan 3D ortopan snimak kako bi se utvrdilo kakvo je stanje viličnih kosti kod pacijenta. Detaljnom analizom stomatolog treba da provjeri da li ste kandidat za ugradnju ove vrste vještačkih zuba ili ne. Pa tako, ako snimak pokaže da pacijent ima dovoljno viličnih kosti, zubni implanti se mogu postaviti bez problema. U suprotnom, potrebno je promijeniti terapiju i fokusirati se na nadoknađivanje kosti.

Za početak, zakažite stomatološki pregled

Ukoliko već duže vrijeme planirate ugradnju vještačkih zuba, raspitajte se koji stomatolozi u vašem okruženju imaju najsavremeniju opremu kada se radi o protetici. Sljedeći korak je da zakažete pregled. Na osnovu njega, stomatolog treba da procijeni kakvo je oralno zdravlje pacijenta, da li prisutna parodontopatija kao i da li je prije terapije potrebno ukloniti kamenac i druge zubne naslage.

Takođe, stomatolog treba da se informiše o kompletnom zdravstvenom stanju pacijenta prije ugradnje implanta, da li možda postoji neko hronično oboljenje, da li je na nekoj terapiji već duže vrijeme i sl. Naime, poznato je da što je organizam zdraviji, to će intervencija biti uspješnija.

Koji je najbolji stomatolog za implante?

Ako vas interesuje koji je najbolji stomatolog za implante, raspitajte se u svom okruženju preko prijatelja ili rodbine koja ordinacija posjeduje najsavremeniju opremu za ugradnju zubnih implanta. Tradicionalne metode mogu dati znatno lošije rezultate od modernijih metoda, zato se treba prethodno raspitati kako biste donijeli pravu odluku.

Šta su zapravo zubni implanti?

Svako ko razmišlja o nadoknađivanju zuba, sigurno je već nešto čuo o zubnim implantima. Kada kažemo zubni implanti, tu prije svega mislimo na šraf koji se ugrađuje u viličnu kost, a na njega se dalje stavlja vještačka krunica. Riječ je o potpuno bezbolnoj intervenciji koja ne traje duže od pola sata pod uslovom da je pacijentu prethodno uzet otisak. Kada se ugradi implant, potrebno je sačekati 2-4 mjeseca da se implant praktično poveže sa kosti kako bi se pristupilo postavljanju bezmetalnih ili metalokeramičkih krunica.  

Sve prednosti ugradnje zubnih implanata

Kada govorimo o nadomješćivanju zuba, zubni implanti su definitivno broj jedan u zubnoj protetici. Riječ je o trajnom rješenju, s obzirom na to da se ugrađuju u viličnu kost. Bilo da vam fali jedan ili više zuba, zubni implanti predstavljaju idealno rješenje za svakoga. U pojedinim situacijama samo jedan zubni implant može da spasi cijelu vilicu.

Još jedna prednost je ta što je sam postupak veoma jednostavan i lak i ne zahtijeva dugotrajni odlazak kod zubara.

Na koje načine se održavaju zubni implanti?

Čak i nakon ugradnje zuba, od presudne važnosti je pravilno održavanje oralne higijene. To znači redovno pranje zuba kao i korišćenje konca za čišćenje kako se ne bi ponovila upala desni ili gingivitis.

Isto tako, kontrola na šest mjeseci se preporučuje kod izabranog stomatologa kako bi se provjerilo da li je neophodno čišćenje kamenca ili zubnog plaka.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da bijeli luk sačuvate od klijanja...

RECEPT
DANA

 Pržene ćuftice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.