Kosa ne voli zimu, ali ni sintetičke kape

Kosa ne voli zimu, ali ni sintetičke kape

Niske temperature, vjetar i suv vazduh u zagrijanim prostorijama štete kosi. Evo nekoliko savjeta kako da vaša kosa bude zdrava i tokom zime.

Za kosu su posebno kritični mjeseci novembar i decembar, kada nastupa prvi talas hladnoća i kada kosa trpi šok usljed prilagođavanja novim temperaturama. Zato bi trebalo da malo više pažnje posvetimo kosi. To ne znači da je treba prati svakoga dana, jer često šamponiranje odstranjuje prirodna ulja sa kože glave i uzrokuje da vlasište i sama dlaka postanu suvi.

Kosu perite kada primijetite da je prljava, a koristite blagi šampon sa što više prirodnih sastojaka. Regenerator koristite baš ako morate. Nakon pranja mlakom vodom isperite kosu hladnom vodom da biste zadržali vlagu, a time ćete postići i da se kosa sija.
Bez obzira što je napolju hladno, trudite se da što rjeđe korisitite fen, peglu i figaro. Ako baš morate da je fenirate, prije toga na kosu nanesite regenerator koji se ne ispira.

“Poznato je da hladan i suv vazduh nisu prijatelj naše kose, tako da preporučujemo pojačanu njegu dlake, posebno zbog slabijeg lučenja lojnih žlijezda na niskim temperaturama, koje prouzrokuje manjak sebuma, prirodne masnoće koja štiti dlaku od oštećenja. Najbolje bi bilo povremeno raditi tretman profesionalnim pakovanjima za suvu kosu u specijalizovanim salonima, ili improvizovati i tretirati kosu nekim od pakovanja iz kućne radinosti”, savjetuju frizeri.

Preporučuje se da, ukoliko ste u mogućnosti, uradite povremeno takozvani ”awapui tretman” za regeneraciju kose.

Tokom hladnih mjeseci kosu njegujte maslinovim uljem i to tako što najprije operete kosu toplom vodom, pa prstima nanesete maslinovo ulje i ostavite 20 minuta. Isperite hladnom vodom sa veoma malo šampona.

Makar na svakih mjesec i po, do tri mjeseca, uradite šišanje krajeva kako bi se dlaka revitalizovala. Takođe, uvijek je poželjno osvježiti boju. Ono što bi svakako trebalo izbjegavati jeste nošenje sintetičkih kapa, koje dokazano ne prijaju kosi. Umesto njih, probajte kape sa satenskim i svilenim postavama.

Izvor: Mondo

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kako iskoristiti ostatake riže

RECEPT
DANA

Francuski krompir

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.