8 znakova hormonalne neravnoteže

Veliki broj ljudi pati od hormonalnih poremećaja, a da to ni ne znaju. Predstavljamo vam najčešće simptome hormonalne neravnoteže. Ako patite od 3 ili više simptoma u periodu od mjesec dana ili više, svakako se obratite ljekaru.

8 znakova hormonalne neravnoteže

Hormoni su pokretači vašeg tijela i važni su za svaki proces koji se u njemu odvija. Vaše tijelo će funkcionisati savršeno tek kada hormoni budu uravnoteženi.

Čak i male hormonalne promjene mogu značajno utjecati na rad organizma. Hormone ne smijete shvatati olako jer utiču na kvalitet vašeg života, na fizičko, psihičko i mentalno zdravlje.

Ovo su najčešći simptomi hormonalng disbalansa:

Neprestano debljanje

Životni stil, prehrana i fizička aktivnost značajno utiču na tjelesnu težinu, ali to nisu jedini važni faktori. Nedijagnostifikovani hormonalni poremećaji mogu značajno otežati gubitak kilograma i održavanje zdrave tjelesne težine. Insulinska rezistencija je jedan od najčešćih uzročnika neobjašnjivog nakupljanja kilograma, ali i se vrlo lako može riješiti usvajanjem zdravih prehrambenih navika.

Nizak libido

Jedan od najuočljivijih simptoma hormonalne neravnoteže je nizak libido, koji često započinje s manje kvalitetnim snom. Premalo sna, kao i san lošeg kvaliteta, direktno utiču na želju za seksom, a hormonalna neravnoteža često uzrokuje probleme sa spavanjem.

Kronični umor

Ne možete funkcionirati tijekom dana ako povremeno ne uzmete pauzu? Nije normalno da se svaki dan cijeli dan osjećate umorno i da imate problema s koncentracijom i pamćenjem.

Anksioznost, razdražljivost i depresija

Anksioznost i depresija mogu biti pokazatelji da vaše tijelo nije u ravnoteži, da je puno toksina, pod stresom i da mu ne pružate ono što mu treba.

Nesanica

Hormonalna neravnoteža direktno utiče na san, a nesanica pogoršava zdravlje cjelokupnog organizma.

Pojačano znojenje

Pojačano znojenje se najčešće javlja kod žena koje su u menopauzi. Pojačano znojenje je takođe jedan od prvih simptoma menopauze.

Probavne smetnje

Gasovi, nadutost, zatvor ili proliv su česti simptomi hormonalne neravnoteže. No, takođe mogu biti povezani sa lošim prehrambenim navikama.

Žudnja za hranom

Najčešći uzročnici žudnje za hranom su insulinska rezistencija, poremećaji u radu štitne žlijezde i povišen nivo hormona stresa.

 

centar-zdravlja.net

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.