U kajsijama možete uživati bez griže savjesti!

Piše : Branka Vukčević

Kajsije su mnogima omiljeno ljetnje voće, a kako u 100 grama imaju samo 48 kalorija, idealne su i za sve oni koji vode računa o liniji.

U kajsijama možete uživati bez griže savjesti!

Vjeruje se da je pradomovina ovog ukusnog voća sjeverna Kina odakle je na Sredozemlje donio Aleksandar Veliki.

Sezona marelica traje od juna do kraja avgusta, pa su mirisne kajsije idealan međuobrok tijekom ljeta.

Nutricionisti ističu kako bi kajsije svakako trebalo što više konzumirati jer sadrže vitamine B kompleksa, folnu kiselinu, vitamin E, a bogate su i gvožđem pa se preporučuju svima koji imaju problema s anemijom.

Marelice su jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A, C, B kompleksa, kalijuma i beta karotena. Pomažu organizmu u odbrani od bakterijskih infekcija, obnovi oštećenog tkiva, u razvoju jačih zuba i kostiju i poboljšavaju vid.

Kajsije sadrže i puno karotena zbog kojeg imaju žuto-narandžastu boju te vitamin C i kalijum. Vrlo su korisne za vid i štite kožu od sunca zahvaljujući provitaminu A.

S obzirom na to da su bogat izvor biljnih vlakana, povoljno utiču na probavu, pa se proporučuju osobama koje imaju problema s probavom. Svježi sok od kajsije se koristi kao lijek kod groznice i kožnih bolesti, rashlađuje i ubrzava eliminaciju otpadnih materija varenja, a pomaže i kod kožnih tegoba poput ekcema ili opekotina.

Kajsije mogu biti vrlo ukusan doručak u kombinaciji s drugim svježim voćem, sa žitnim pahuljicama ili kašicama, a od svježih kajsija možete pripremiti slasne kompote, pekmeze, sokove ili rakiju.

Savjet za nabavku:

Prilikom kupovine pripazite da marelice ne budu zelenkaste ni pretvrde, a ako su mekane, dobro pogledajte da kora nije počela da tamni. Ako ih čuvate na sobnoj temperaturi, treba ih iskoristiti u par dana. U frižideru mogu stajati nešto duže, ali su ukusnije ako nisu hladne.


Izvor: tportal.hr/

 

Branka Vukčević
Branka Vukčević
Moja slatka radionica

Ostale Brankine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/slatka-radionica

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako patite od mučnine u vožnji...

RECEPT
DANA

Ratatu s kobasicama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.