8 stvari o šamponu koje možda niste znali

8 stvari o šamponu koje možda niste znali

Kada je u pitanju šamponiranje kose, vrlo je jednostavno: nanesi, istrljaj, isperi, pa ponovi. Zar ne?  Ali, to nije sve. Profesionalci su imali šta da kažu na temu šampona za kosu i šamponiranja i otkriju neke stvari koje možda niste znali...

1. Šampon nije najvažniji  prilikom pranja kose. Možete kupiti najskuplji šampon, ali ako ga ne koristite pravilno, rezultati će sigurno izostati. “ Masaša tjemena i kose, kao i ispiranje su najvažniji dijelovi pranja kose,”, rekao je Rikardo Magiore, poznati stilista.  Ekspert za kovrdže, Ouidad, preporučuje korištenje jagodica na prstima za masiranje kože glave dok se šamponirate, kako biste se oslobodili izlučivanja sebuma ( masna i voštana supstanca) i tako omogućili kosi da raste zdravo iz korijena. I uvijek, ali uvijek morate biti potpuno sigurni da ste  isprali šampon iz kose, kako bi se spriječilo nakupljanje.

2. Prirodni preparati nisu obavezno i bolji. Samo zato što šampon sadrži prirodni sastojak, ne mora da znači da je taj sastojak dobar baš za vašu kosu. “Limun, recimo, može iritirati tjeme i korijen kose,” kaže Magiore. “ A nana ili metvica, koja se u salonima koristi kao umirujuće sredstvo, ustvari može izazvati ozbiljne alergijske reakcije kada se koristi kod kuće, ukoliko se ne koristi pravilno izbalansirano.” 

3. Ne očekujte iste rezultate kao na reklami za šampon. “Znam iz prve ruke da sav taj volumen prelijepe lepršave kose ustvari dolazi od viklera i figaro-a“, kaže Terens Renk, TV i filmski stilista za kosu. “Iako trebate dobar temeljni proizvod za kreiranje bujnih vlasi koje kreiraju takav volumen, ipak su te raskošne lokne rezultat rada i truda vrlo strpljivih i talentovanih frizerskih umjetnika.

4. Manje je više.  Po Magioreu, korišćenje previše šampona, koji će napraviti brdo pjene, ustvari može da bude kontraproduktivno. “ Pjena prilikom šamponiranja djetvorno djeluje na kosu i kožu glave, ali previše pjene, ustvari, sprječava pravilno masiranje tokom šamponiranja.”

5. Šampon za dubinsko pranje kose plavuše treba da koriste češće. Ako imate hemijski trtetiranu svijetlu kosu, definitivno ovaj šampon treba da koristite češće. “Farbana ili posvijetljena, pogotovo blajhana kosa, postaje veoma porozna i tako se u nju lakše apsorbuju neželjeni uticaji izvana, kao što su lakovi za kosu, znoj, smog, pa čak i minerali iz vode kojom se tuširate”. Korišćenje šampona za dubinsko pranje jednom sedmično pomoćiće vam rastvoriti preparate i prirodne naslage, neutrališući neželjene tonove. ”, kaže Terens Renk, TV i filmski frizer.

6. Vaša kosa se “ne navikava” na šampon poslije nekog vremena. Sigurno ste mnogo puta čuli kako se kosa “navikla” na šampon i on više ne djeluje kao na početku korišćenja. To nije tačno.  Ukoliko primjetite da vaš šampon “ne radi” kao prije, nemojte odmah bacati flašicu. “ Vaša kosa se mijenja sa sezonama, pa tako nastaju i razlike u teksturi kose”, poručuje Ouidad. “Ili, ako kosu ne isperete dobro, nastaju naslage preparata na tjemenu, što rezultira time da mislite da vaš šampon više ne djeluje.” Upravo zbog svega toga, ne možete reći da šampon “ne radi” kao prije. Ne mijenjate sredstvo za čišćenje lica, pa zašto biste onda mijenjali šampon?

7. Čak ni najbolji šampon ne može trajno promijeniti vašu kosu. “ Pranje kose sa pravim šamponom je kao odličan program fizičke aktivnosti: Sve dok radite, izgledate odlično, ali ako prestanete, tri mjeseca kasnije, vraćate se tamo odakle ste i počeli”, kaže Pelusi.

8. Obratite pažnju na sastav šampona. "Mnogi šamponi sadrže “pjenaste” tvari, kao što su amonijev lauryl sulfat (ammonium lauryl sulfate), amonijev laureth sulfat (ammonium laureth sulfate) ili natrijev lauryl sulfat (sodium lauryl sulfate), koji su veoma jaki i isušuju kožu glave”, kaže Magiore. “Dakle, trebate se držati podalje od takvih šampona.” Umjesto toga, postoje drugi nježniji sulfati, kao što su natrijev laureth sulfat (sodium laureth sulfate) ili TEA lauryl ili laureth sulfat.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.