Kontracepcija

Postoji nekoliko vrsta kontracepcija. O nekima znate više, o nekima manje, a za neke ste samo načuli i zato ćemo vam ih u ovom tekstu pokušati predstaviti što jasnije.

Kontracepcija

Kondom 
Kondom ili prezervativ je predmet napravljen od gume, lateksa ili nekih sličnih materijala. Koristi se tako što se stavlja na muški polni organ neposredno prije seksualnog odnosa.
Kondom, osim što je kontraceptivno sredstvo ima svojstvo zaštite od polno prenosivih bolesti. Postoji i ženski kondom sa istom namjenom.

U ovu kategoriju spadaju i neki sprejevi, koji sadrže lateks i prskaju se po muškom polnom organu. Treba im nekoliko sekundi da se osuše i imaju istu funkciju kao kondom (oko 97% sigurnosti).

Ženski kondom
Ženski kondom je poliuretanska opna (neki ga zovu i torbica) koja je duga oko 15 cm. Žena je nosi za vrijeme seksualnog čina. Ta torbica potpuno obloži unutrašnjost vagine i tako štiti ženu, kako od neželjene trudnoće, tako i od polno prenosivih bolesti.
Na oba kraja ovog kondoma je fleksibilni prsten. Zatvoreni kraj kondoma (prsten) se stavlja u vaginu, kako bi kondom fiksirao u mjestu, a drugi, otvoreni prsten kondoma se završava na samom ulazu u vaginu i spriječava uvlačenje cijelog kondoma prilikom penetracije.  
U unutrašnjosti kondoma se nalazi lubrikant na bazi silikona. Kada koristite ženski kondom, ne smijete da koristite i muški.

Upotreba:
Kada se izvadi iz pakovanja, lubrikant unutar kondoma nježno protrljajte da bi se lijepo rasporedio. Prsten namjestite na srednji prst ili kažiprst i polako ga stavite u vaginu. Otvoreni dio kondoma mora da je 1-2 cm izvan vagine. Kada partner penetrira, pazite da ulazi u prsten, a ne pored njega.

Mana ovog kondoma je što je prilično skuplji od običnog, muškog.

Spirala  
Jedan od najsigurnijih načina kontracepcije je spirala. Koristi je više od 90 miliona žena u svijetu.  Spirala se stavlja u matericu i proizvodi prostaglandin – hormon koji spriječava implantaciju (gnježdjenje) na oplodjenoj jajnoj ćeliji. To stvara pseudoupalnu reakciju i djeluje veoma neprijateljski na spermatozoide.
Napravljena je od plastike sa dodatkom bakra i srebra. Bakar utiče na kretanje spermatozoida, što dodatno spriječava oplodnju.

Spirala je najpogodnija za žene koje već imaju trudnoću iza sebe i koje imaju odnose samo sa jednim partnerom, zato što spirala ne štiti od polnih bolesti, kao kondom. U nekim slučajevima spirala se stavlja da bi se spriječilo obilno krvarenje i da bi se umanjile bolne menstruacije. 

Ako je žena trudna, spirala ne smije da se stavlja. Takodje, spirala se ne smije stavljati ni ženi koja boluje od neke polne bolesti ili infekcije, niti ako je alergična na bakar. Dalje, ne smije se stavljati ni ženi koja je imala vanmateričnu trudnoću, kao ni djevojkama mladjim od 17 godina.

Kod veoma malog broja žena, u prvoj godini nošenja spirale, može da dodje do spontanog izbacivanja. Isto tako, kod nekih mogu da se jave bolovi i grčevi. Ali, takodje je dokazano da kod žena koje je imaju smanjuje rizik od vanmaterične trudnoće za čak 50%.
Spirala štiti od trudnoće 99%.

Dijafragma  
Dijafragma se pravi od lateksa. Stavlja se cijela u unutrašnjost vagine kako bi zaštitila grlić materice. Grlić je ulaz u matericu, pa se njegovim blokiranjem spriječava dolazak spermatozoida do jajne ćelije. Dijafragma možete da kupite i da je sami stavite, ali prvi put je preporučljivo da to uradi ginekolog. Tako ćete se osigurati da vam odgovara veličina i da dobro zatvara ulaz u matericu. Dijafragma u tijelu mora da ostane najmanje 6 sati poslije odnosa, ali manje od 24 sata.  

Ako se pravilno koristi, procenat zaštite je od 85 do 95%.
Treba da koristite i spermicide koji se stavljaju na obe strane membrane.

Pilule  
Kontracepcijske pilule postoje u dva oblika:
-kombinovane, koje sadrže dva hormona – estrogen i progestagen koji sprečavaju ovulaciju – sazrijevanje i oslobadjanje jajne ćelije. Ove pilule se uzimaju na ljekarski recept, nakon što izaberete one koja vam odgovaraju, jer postoji više vrsta kombinovanih tableta. Ako se pravilno upotrebljavaju, sigurne su 99%.
-drugi oblik je tableta koja sadrži samo progestagen. Ona uzrokuje pojačanu gustinu sluzi i tako otežava prolazak spermatozoida. Kod nekih žena čak  spriječava ovulaciju.  

Obično se uzima 21 dan, pa se pravi 7 dana pauze (tokom menstruacije).

Na poslednjoj slici možete vidjeti da lijeva tabla ima 7 bijelih tableta. One su, takozvane, lažne tablete, odnosno placebo tablete, koje se uzimaju u onih 7 dana pauze, da bi se sačuvala navika uzimanja tableta.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Uštipci od palente - Hush Puppies

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.