Prolaktin – Hormon koji ima veliku ulogu u tijelu

Hormoni imaju veliku ulogu u našim tijelu jer regulišu procese i rad svih organa. Ni prolaktin se ne razlikuje od toga.

Prolaktin je hormon koji luči hipofiza, naša endokrina žlijezda na bazi mozga. Ovo je jedan od hormona koji regulišu brojne radnje i kod žena i muškaraca pa je važno redovno pratiti njegov nivo ako se u tijelu pojavio neki disbalans.

Prolaktin – Hormon koji ima veliku ulogu u tijelu

Naziva se i hormon stresa jer tada prolaktin u krvi značajno raste, a sve sa ciljem aktivacije imunološkog sistema, a ako su vrijednosti povišene PRL hormon može uticati i na laktaciju kod žena, na reproduktivni sistem i menstruaciju, ovulaciju, ali i raspoloženje i fizičku snagu kod muškaraca.

Nastavite sa čitanjem i saznajte kako da provjerite svoje zdravlje, ali i kako da ga unaprijedite i riješite neke od tegoba ako su se javile.

Šta kada je poremećen nivo prolaktina kod žena i muškaraca?

Da bi razumjeli koliko je ovaj hormon važan saznajte više o prolaktinu jer od toga zavisi prepoznavanje različitih simptoma i veze sa ovim hormonom.

Iako je povišen prolaktin normalan tokom perioda dojenja, on se može javiti bilo kada uslijed disbalansa pa se i kod žena i kod muškaraca može dogoditi produkcija mlijeka u dojkama.

Kod žena se može javiti poremećaj menstruacije i odsustva menstruacije, može se dogoditi i teškoća začeća i veći rizik od spontanog pobačaja tako da ovaj hormon ima višestruki uticaj na reproduktivno zdravlje.

I muškarci mogu imati poremećaj PRL hormona i tada mogu da iskuse smanjen libido, glavobolje, smanjenu spermogenezu i pojavu impotencije. Uz te simptome može se javiti ginekomastija, opadanje mišićne mase i povećanje maljavosti.

Ljekari u slučaju pojave ovakvih simptoma mogu da nalože testiranje na nivo prolaktina u krvi koji se radi iz malog uzorka venske krvi u ranim jutarnjim časovima.

Visok prolaktin se može povezati i sa pojavom tumora i problema sa radom štitaste žlijezde pa se pri detekciji poremećaja moraju uključiti ljekari različitih specijalizacija da se otkrije zašto hipofiza podstiče nepravilne vrijednosti hormona.

Kako vratiti nivo PRL hormona u normalu?

Endokrinolog je ljekar koji će biti zadužen za terapiju, ali pored liječenja uzroka mora doći i do liječenja posljedice poremećaja nivoa prolaktina u krvi.

Sasvim sigurno da je važno stres držati pod kontrolom jer takvi periodi mogu da izazovu velike probleme što dugoročno utiče i na rad hipofize.

Osim toga, mora postojati i adekvatna pretraga i liječenje svega gdje je disbalans prolaktina ostavio posljedice.

U svakom slučaju ljekar mora da provjeri više parametara i da kontroliše proces oporavka, ali je potpuna kontrola simptoma i izliječenje moguće, naročito ako se svi simptomi primijete u samom startu, prije većih problema.

Kako spriječiti hormonski disbalans?

U mnogim situacijama je moguće spriječiti nastanak hormonalnih promjena, pa i pretjerano ili premalo lučenje prolaktina u situacijama kada organizam nema takve potrebe.

Na prvom mjestu treba voditi računa o količini stresa kojem smo izloženi. Iako situacije ne možemo da promijenimo, i te kako možemo da mijenjamo naše reagovanje u tim situacijama i da koristimo načine za opuštanje i prevazilaženje problema kao što je joga, meditacija i vježbe disanja.

Redovna fizička aktivnost podiže dopamin – hormon sreće, ali i dovodi kilažu u normalne granice. To doprinosi pravilnom funkcionisanju endokrilnih žlijezda i lučenju optimalnog nivoa hormona. Dovoljno je imati lagane šetnje, umjereno vježbanje, odlično je i plivanje i trčanje. Sve to će uticati na poboljšanje opšteg psihofizičkog zdravlja što je krajnji cilj svih napora i težnje za zdravim životom.

Kafa, alkohol i pojedini ljekovi mogu da utiču da nivo prolaktina skoči što je još jedan način da se situacija sa hormonima drži pod kontrolom. Važno je biti umjeren u svemu pa će i sve funkcije u tijelu biti normalne.

Važno je i unositi zdrave namirnice, različitih grupa i dosta vitamina. Važno je smanjiti unos prerađene hrane, šećera i zasićenih masti jer i one stvaraju promjene u organizmu koje utiču na rad endokrilnih žlijezda.

Prolaktin je važan hormon koji utiče na razne funkcije u tijelu. Ipak, o njemu se malo zna i najčešće se otkrije tek kada problemi nastanu. Najviše se govori tokom trudnoće i perioda dojenja, ali hormon i te kako mijenja svoje vrijednosti i tokom drugih situacija pa treba pratiti zdravstveno stanje i reagovati na vrijeme.

Umor, pospanost, problemi sa reproduktivnim zdravljem…nisu uobičajeni i svakako bi trebalo prekontrolisati i hormonalni status da bi se isključilo njihovo djelovanje i uzrok nastanka problema.

Redovno kontrolišite krvnu sliku, a svog ljekara pitajte i za preventivne analize hormona. Uz pravilne životne odluke i zdrav način života, problemi će biti rjeđi i lakše rješivi. Posjetite ljekara i podijelite sa njim sve svoje nedoumice.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.