Koje vrste mesa su najzdravije

Izaberite najkvalitetnije vrste mesa i uživajte u hranljivim obrocima.

Koje vrste mesa su  najzdravije

Iako se sve više govori o tome kako je potrebno da se smanji unos mesa mnogi ne žele da ga izbace iz ishrane. Vjeruje se da se ta velika „frka“ oko mesa digla zbog sve češće upotrebe nezdravih, industrijskih mesnih prerađevina i nezdravog načina pripreme mesa, korišćenja nezdravih djelova mesa (koža, masnoće, ..).

Naravno, mnogo ćete učiniti za zdravlje ako smanjite unos mesa. Mi ga preporučujemo tek 3 puta sedmično, a od toga jedan obrok bi trebao biti riblji.

Kako birati meso

Nije riječ samo o tome koje vrste mesa da birate, već i o tome kakve to „komade“ pripremate, šta kupujete. Meso birajte sa što manje masnoće, trudite se da odstranite kožicu (posebno kod peradi) i pripremajte ga sa malo masnoće, kuvajte, dinstajte. Pronađite što zdravije načine pripreme mesa.

Takođe, ono što je vrlo važno je da znate odakle vaše meso dolazi. Kupujte meso domaćih prozvođača, posebno ono za koje znate da su uzgajivači hranili životinje na ispaši. Neki domaći uzgajivači čak „pročišćavaju“ životinje tako što ih par meseci hrane i blitvom, svježim povrćem i travama. Vjeruje se da je to meso mnogo zdravije i ukusnije od mesa životinja koje su uzgajane u zatvorenom, u kavezima.

Meso je vrlo bogat izvor proteina i masnih kisjelina koje su važne za ljudsku ishranu. Još uvijek se vode velike debate da li nam je meso potrebno ili ne, da li bismo ga trebali jesti ili ne. Ako ste pristalica konzumacije mesa trudite se da jedete najzdravije meso i izbjegavajte indsutrijske mesne prerađevine.

Riba

Vjerovatno ste i pretpostavili da je riba na prvom mestu. Mnogi je uvrštavaju u najzdravije meso na planeti. Ne samo da važi za odličan izvor proetina, već je vrlo bogata omega 3 masnim kisjelinama, koje su ključne za naš nervni sistem i mozak, i važne za ponašanje i učenje.

Ribe poput lososa, skuše i tune sadrže većinu nama važnih masnih kisjelina, ali i vitamine B grupe, vitamin D i kalcijum. Divlje ribe imaju više vitamina od onih uzgajanih u ribnjacima. Ako jedete ribu s kostima obezbjeđujete tijelu minerale i hijaluronsku kisjelinu, važne za zdravlje kostiju. Naravno, oprez se predlaže posebno sa krupnijom ribom (poput tune), koja može biti prepuna žive ili čije meso može biti zagađeno.

Piletina i ćuretina

Ako smatrate nešto zdravim mesom jer ima nizak nivo zasićenih masti, onda su piletina i ćuretina izbor za vas. Bijelo pileće meso je odličan izvor proteina (8 do 9 gr u 30 gr mesa). Tamnije meso (recimo iz karabataka i bataka) ima malo više zasićenih masti, ali i vitamin D i vitamine B grupe. Ćuretina ima više proteina i kalorija po gramu, a sadrži i triptofan, amino kisjelinu koja izaziva pospanost.

Ako kupujete piletinu i ćuretinu predlažemo da pronađete lokalne uzgajivače, koji ne drže životinje u kavezima i koji ih hrane zdravo i da od njih nabavljate meso, jer je takva hrana neuporedivo zdravija od one koju nam nude u marketima ili pojedinim mesarama.

Govedina

Iako ima dosta zasićenih masti, čista govedina je dobar izvor proteina, samo se trudite da je pripremate bez mnogo masnoća. Takođe, za odličan izvor gvožđa važi goveđa jetrica. Naravno, trudite se da kupujete domaće, lokalno ili organsko meso.

Divljač

Divlje meso je uvijek zdraviji izbor: fazani, zečevi, divlje patke, divlji golubovi, … Ovo meso obično sadrži manje kalorija i zasićenih masnoća. Sadrže više polinezasićenih masti, ali i zdravih omega 3 masnih kiselina. (Pazite samo da je meso provjereno i testirano).

Bube

Da, i bube su jestive. Naučinici iz Pekinga su nakon jednog velikog istraživanja došli do zaključka da je najbolje (u svakom pogledu), najzdravije i najmanje štetno meso gusjenica svilene bube – ima više cinka od sjemenki bundeve, više proteina od mesa puža. Oko 450 gr ovog mesa u prahu obezbjeđuje vam potreban dnevni unos vitamina B12. I, naravno, imaju vrlo vrlo malo zasićenih masnih kisjelina.

 

lifepressnmagazin.com

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.