Pospanost loša po zdravlje

Pospanost loša po zdravlje

Kad nam kraj glave zazvekeće budilnik, prva misao je da dotični uništimo, druga "pa zar opet posao" a treća… još samo pet minuta. Bauljanje do kupatila, oblačenje pogrešne nogavice i izvrnute majice nije samo obična pospanost: stručnjaci tvrde da je u pitanju ozbiljno stanje ošamućenosti.

Nazvali su ga “Inercija sna” I kažu da ono utiče na donošenje odluka i pamćenje. Jutarnje bunilo nas, tvrde, ozbiljnije mentalno osakati nego da uopšte ni ne legnemo u krevet!

- Jutarnja omamljenost koja je gora nego što smo do sada mislili - kaže doktor Kenneth Wright sa Univerziteta Boulder u Koloradu - Radi se o moždanoj tromosti koja se može porediti sa pijanstvom, jer u sličnoj mjeri utiču na razumno ponašanje i memoriju. Bez obzira koliko je budilnik uporan, mozak je taj koji se ne želi probuditi, što kod nekih ljudi može trajati deset minuta, a kod drugih i do dva sata.

Ispitanici su poslije nekoliko nedjelja neprekinutog sna bili omamljeniji nego kada bi bili neprekidno budni i po 26 sati. Razlog je, prema ljekarima, u kori mozga koji je povezan s našom sposobnošću da jasno mislimo, objašnjava dr. Wright. Ovo je otkriće od ključna važnosti za one koji su zaposleni u hitnim službama, poput vatrogasaca, policajaca i ljekara i koji mogu biti pozvani u akciju nekoliko trenutaka poslije buđenja. Isto važi za vozače.

- Najveći broj saobraćajnih nesreća dešava se upravo u sedam ujutro - kaže dr. Wright. 

Ranija istraživanja pokazala su da je i jutarnja rekreacija pravi šok za organizam, jer se iz stanja omamljenosti naglo prelazi u aktivnost. Upravo se zbog toga preporučuje da se ide na fitness ili trči krajem dana.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.