Jod – mineral odgovoran za većinu procesa u našem tijelu

Hroničan nedostatak minerala koji se najčešće događa u ljetnjem periodu može da uzrokuje pojavu glavobolje, umora, malaksalosti i brojne druge zdravstvene probleme. Da bismo ga spriječili, najvažniji je unos vode i ishrana bogata sezonskim voćem i povrćem.

Jod – mineral odgovoran za većinu procesa u našem tijelu

Među mineralima posebno mjesto pripada jodu. S obzirom na to da je odgovoran za većinu procesa u našem tijelu, njegov nedostatak dovodi do zastoja više procesa od kojih su neki ključni za zdravlje i izgled. Osim štitaste žlezde, nedostatak joda ima veliki uticaj na mozak, dojke, kožu i želudac. Tijelo šalje signale kada mu nedostaje ovaj ključni hranljivi element. Najuočljiviji su grčevi u mišićima, suva koža, opadanje kose, slaba i lomljiva kosa, loša koncentracija i pamćenje, nedostatak energije, umor i depresija, sve vrlo slično kao i kod simptoma dehidratacije.

Nedostatak tečnosti, a samim tim i minerala, najizraženiji je kod onih koji se ljeti bave fizičkom aktivnošću. Zato i za njih važi pravilo da jedu što više voća i povrća, dok joda ima i u morskim plodovima i algama, kao i u mineralnim vodama sa prirodno rastvorenim jodom.

 

novosti.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Za posvjetljivanje...

RECEPT
DANA

Lovačke šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.