Kako najbolje očistiti hranu od pesticida i sačuvati zdravlje

Stručnjaci odavno savjetuju da voće i povrće dobro operemo prije konzumacije ili pripreme kao i da ga ogulimo, ako je to moguće. Jedan sastojak koji svi imamo u svom domu pomaže u pranju pesticida koji se koriste u proizvodnji voća i povrća…

Kako najbolje očistiti hranu od pesticida i sačuvati zdravlje

Sastojak koji sve domaćice imaju u svom domaćinstvu, natrijev-bikarbonat ili soda bikarbona ima mnogo primjena, a američki naučnici istraživanjem su utvrdili da je njena upotreba u ispiranju pesticida sa voća djelotvornija od obične vode.

Rezultate istraživanja objavili su u časopisu “Journal of Agricultural and Food Chemistry”, prenosi “Newsweek”.

Naučnici  dugo upozoravaju da voće apsorbuje pesticide i da ih je s površine moguće isprati sodom bikarbonom, ali niko do sada nije izmjerio koliko su duboko u voće pesticidi prodrli i u kojoj mjeri ih soda bikarbona može ukloniti.

Prvi smo se posvetili proučavanju da bismo ustanovili koliko su duboko u voćku pesticidi prodrli i u kojoj ih je mjeri moguće isprati, rekla je Lili He, naučnica na Univerzitetu Masačusets i jedna od glavnih autorka studije, dodavši da su ona i kolege u eksperimentima koristili organske jabuke i dvije hemikalije koje se često upotrebljavaju u tretiranju voća u Sjedninjenim Američkim državama.

Jedna od hemikalija bila je ona pod nazivom tiabendazol koja služi za uništavanje gljivica, a druga pod nazivom fosmet koja uništava štetne kukce.

Zalili su voće najvišom dopuštenom količinom pesticida u skladu sa pravilima. Potom su pokušali da ih isperu običnom vodom, sodom bikarbonom i otopinom razrijeđenog izbjeljivača.

Nakon petnaestminutnog ispiranja sodom bikarbonom gotovo sve hemikalije uklonjene su s površine voća.

Kora jabuke puna je nutrijenata, ali u njoj je i puno pesticida. Kada jedete jabuku možete da odlučite da li ćete oguliti koru ili ne. Ali isto to ne možete primijeniti kod voća poput grožđa ili kod povrća poput spanaća, kazala je He.

Postoji mogućnost i da se po voću iz flaše s raspršivačem pošprica  sirće pa da se potom opere u vodi. Sirće uništava bakterije pa ga možete i samostalno koristiti za čišćenje plodova.

Jedna od metoda je i namakanje voća u vodi, u morskoj soli i soku limuna u trajanju od 10 minuta.

Nijedan pesticid nije u potpunosti povezan s dugoročnim uticajem na ljudsko zdravlje, poput na primjer povećanog rizika od razvoja raka. Zasigurno ne tako niske količine, koje su uostalom i dopuštene. Ali, riječi koje se u ovom kontekstu spominju poput “sigurnosti” i “rizika” škakljive su kada su potrošači u pitanju.

Smatram da je vrlo važno smanjiti rizik od izloženosti prehrambenih namirnica pesticidima, rekla je He.

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.