Kako pravilno odmrznuti piletinu

Ukoliko odmrzavate piletinu u toploj vodi ili je ostavljate na kuhinjskom pultu da se sama odmrzne, obavezno pročitajte ovaj tekst.

Kako pravilno odmrznuti piletinu

Najbolje je, najzdravije i najbezbjednije je jesti svježe pileće meso. Ali tempo života nam često to ne dozvoljava i nemamo uvijek vremena niti mogućnosti prije pripreme obroka otići u prodavnicu ili mesaru.

Pileće meso se brzo zamrzne, ali se dugo odmrzava. Zato, ukoliko morate odmah da pripremite jelo, meso nikako ne odmrzavajte u vrućoj vodi, već koristite mikrotalasnu rernu. Ukoliko pak imate malo više vremena, zamrznuto meso je nabolje odmrznuti u frižideru, jer je to najbolji način odmrzavanja mesa. Naravno, pri tome morate uzeti u obzir da je meso iz zamrzivača potrebno izvaditi dan ranije. Iskusne domaćice obično to rade veče prije pripremanja obroka. Treći način odmrzavanja je odmrzavanje u hladnoj vodi, pri čemu vodu treba mijenjati svakih 30 minuta, što zna biti prilično zahtjevno.

Zašto odmrzavanje na sobnoj temperaturi i u toploj vodi nije primjereno? 
Brzo odmrzavanje zamrznutog pilećeg mesa smanjuje njegov kvalitet. Temperatura izmedju 5 i 60ºC predstavlja idealne uslove za razmnožavanje bakterija. Tako odmrzavanjem u toploj vodi i na sobnoj temperaturi ne dobijate na vremenu, nego se izlažete riziku zaraze štetnim bakterijama. Posebno tokom ljetnjih mjeseci.

Kada meso zamrzavate, vodite računa da zamrznete odgovarajuće porcije mesa, jer jednom odmrznuto meso ne smije se ponovo zamrzavati. Tokom vrelih ljetnjih mjeseci, preporučujemo pripremu svježeg pilećeg mesa, jer je za zamrznuto meso ljeti presudan prevoz od prodavnice do kuće.

Zabluda je uvjerenje da je rok trajanja zamrznutog mesa neograničen. Maksimalno preporučljivo čuvanje pilećeg mesa u zamrzivaču (na -18ºC) za cijelo sirovo pile je jedna godina. Iznutrice u zamrzivaču čuvamo samo 3-4 mjeseca kao i kuvane/pečene dijelove pilećeg mesa i cijelo kuvano/pečeno pile. U frižideru (na 4ºC) sirovo pileće meso može stajati samo 1-2 dana, a kuvano, odnosno pečeno pileće meso u frižideru može "čekati" 3-4 dana.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kupku za opuštanje...

RECEPT
DANA

Zimski cvjetići

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.