Šta unositi u organizam prije vježbanja?

Vjerovatno do sad već znate da vježbanje na prazan stomak uopšte nije dobra ideja. Danas postoje različiti energetski, fitnes napici i dodaci ishrani koji tijelu daju energiju. Dakle, teško je razgraničiti šta je dobro da se unese u organizam prije vježbanja, a šta ne.
Slijedi nekoliko savjeta koji mogu da vam pomognu da sami planirate koju hranu ćete da unesete prije vježbanja.

Šta unositi u organizam prije vježbanja?

Koncentrišite se na ugljikohidrate. Složeni ugljikohidrati su nezamjenljiva komponenta uspješnog vježbanja. Kao izvor energije, oni treba da dominiraju u vašoj ishrani, pred vježbanje. Jedan manji obrok sastavljen samo od ugljikohidrata, želudac obradi za samo 1-2 sata, dok se hrana bogata mastima i bjelančevinama u želucu zadržava nekoliko sati više. Zato masti i bjelančevine prije vježbanja mogu samo da vam vježbanje ometaju.  
Isto tako, važno je da znate kakve je to ugljikohidrate dobro unositi. Složeni ugljikohidrati su bolji od prostih. Složeni ugljikohidrati su dio žitarica, povrća i voća.

Brojite kalorije. Ako jedete previše prije vježbanja, vjerovatno ćete se osjećati mrzovoljno, tromo ili ćete imati stomačnih tegoba. Ako, opet, jedete premalo, sigurno ćete negdje na sredini treninga osjetiti glad. I jedno i drugo i vas ometalo da ostvarite svoje ciljeve  vježbanju. Zato je vrlo važno koliko hrane unosite prije vježbanja. Ako jedete 200 kalorija sat vremena prije vježbanja, to će sasvim da zadovolji vaše tijelo. Ali, ne zaboravite da najveći dio tih kalorija treba da budu ugljikohidrati.

Hidratacija organizma je veoma važna. Prije nego li započnete vježbanje, mnogo je važno da vaše tijelo bude hidrirano. Dehidracija može da dovede do glavobolje, nesvjestice i grčeva u mišićima. Sve to ozbiljno može da ugrozi vaše vježbanje. Jedno pravilo kaže: Pijte 1ml vode za svaku kaloriju koju unesete. Na primjer: ako jedete 2000 kalorija dnevno, treba da pijete 2000 ml (2 litra) ili približno 8 čaša vode dnevno.

Još nekoliko savjeta:

  • Svaki organizam različito reguje na hranu koja se konzumira prije vježbanja. Iako vježbanje na gladan stomak nije preporučljivo, mnogi ljudi ne mogu da podnesu hranu prije vježbanja. Ako ste i vi jedna od njih, onda je najbolje da uveče jedete hranu bogatu ugljikohidratima, a da vježbate ujutru.
  • Ako ne znate kako će vaše tijelo reagovati na novi režim ishrane, onda eksperimentišite dok ne nadjete vašu idealnu kombinaciju.
  • Po ekspertima, žene normalne tjelesne težine treba da konzumiraju 200 kalorija i 600 ml vode, sat vremena prije početka vježbanja.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Zapečene palačinke sa porilukom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.