Najbolji svjetski frizeri savjetuju: ne perite kosu svaki dan!

Prema tvrdnjama poznatih svjetskih frizera, svakodnevno pranje kose nije dobro ako želite da ona bude lijepa, a najbolje je prati je na 3 do 4 dana.

Najbolji svjetski frizeri savjetuju: ne perite kosu svaki dan!

Ukoliko kosu perete svakog dana, odstranjujete ne samo prekomjernu, već i prirodnu masnoću koja je neophodna da bi korjen kose bio zdrav. Tjeme glave se isušuje, što dalje podstiče žlijezde na pojačano lučenje masnoće i tako dolazi do kontraefekta – umjesto da bude lijepa i čista, kosa počinje sve brže i sve više da se masti.

Pravilan izbor preparata

Na današnjem tržištu mogu se pronaći šamponi prilagođeni različitim tipovima kose, ali pri njihovom odabiru moraju se uzeti u obzir sve osobine kose, pa je najbolje potražiti savjet od frizera ili prodavca šampona. Korišćenjem neadekvatnog šampona može nastati veći problem od onog koji je već prisutan.  

Vrste šampona

Nesmetano i bezbjedno se mogu koristiti jedino blagi šamponi, a u ovu grupu ubrajaju se: šamponi za revitalizaciju kose, šamponi za suvu kosu, šamponi za farbanu kosu, šamponi za volumen.

Ako Vam je potreban šampon za masnu kosu, nemojte ga upotrebljavati svakodnevno, naročito ako ste farbali kosu i ako su njeni krajevi oštećeni. Kada je reč o kosi koja se previše masti samo u korjenu, ovakav šampon možete upotrebljavati kombinujući ga sa drugim, blažim šamponom koji mora biti prilagođen tipu vaše kose.

Ako imate problema sa opadanjem kose i sa pojavom peruti, onda se prije kupovine šampona obavezno posavjetujte sa frizerom. Šampone protiv opadanja kose i šampone protiv peruti koristite samo dok je problem prisutan, a potom pređite na neki blaži šampon.

Pranje kose

Kada odaberete šampon preostaje vam još jedino pranje kose. Međutim, kako ne biste oštetili kosu i u samom procesu pranja pridržavajte se savjeta profesionalnih frizera. Pri pranju vodite računa da šampon bude ravnomjerno nanešen i istrljan na čitavoj dužini kose – od korjena do krajeva. Kada ga utrljate, ostavite da djeluje nekoliko minuta, pa dobro isperite kosu.

Trljanje kose treba da bude lagano, jer agresivno trljanje i stvaranje velike pjene nema nikakvog efekta. Naprotiv, snažnim trljanjem oštećujete kosu i mrsite je, što nije dobro. Kada rasčešljavate mokru umršenu kosu, veoma lako dolazi do kidanja dlaka, čime se stvaraju oštećenja koja se pravilnim pranjem i češljanjem lako mogu izbjeći.

Dodatna njega i preparati

Kada završite sa pranjem, kosu uvijte u peškir koji će upiti vodu. Nemojte je trljati peškirom jer na taj način uništavate prirodni zaštitni sloj koji se formira oko dlake. U dodiru sa vodom dlake počinju da se otvaraju, pa ih je potrebno zatvoriti uz pomoć odgovarajuće maske, što će povratiti sjaj kose. Takođe, zatvaranjem kutikule dlaka se štiti od mnoštva štetnih uticaja kojima se stalno izlaže, poput feniranja, sunčevih zraka, dima i prašine.

Ako želite da imate zdravu i lijepu kosu, pridržavajte se ovih savjeta najboljih frizera. To će ujedno biti i najbolja preventiva od nastanka raznih problema koji se veoma često javljaju ako se kosa ne održava i ne pere na adekvatan način.

Save

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.