Ovo je najefikasniji način korišćenja aparata u domaćinstvu

Ako ste se ikada pitali koji je najefikasniji način korišćenja aparata u domaćinstvu, evo i nekoliko savjeta za vas.

Ovo je najefikasniji način korišćenja aparata u domaćinstvu

BOJLER

Da bi bojler bio korišćen na najefikasniji način, podesite ga na temperaturu između 50 i 55°C. Bojleru u kupatilu pripada oko 15% električne energije koja se potroši u domaćinstvu.

Protočni, kuhinjski bojler, zajedno sa mašinom za sudove, potroši godišnje prosječno oko 6% električne energije jednog domaćinstva. Koristite ih samo kad su vam potrebni.

FRIŽIDER

Provjerite termostat: frižider najefikasnije radi ako je temperatura podešena između 3 i 5°C, a frizer na 0°C.

Postavite frižidere i zamrzivače na što hladnijem mjestu u kući (nikako u blizini štednjaka ili bojlera) i izbjegavajte njihovo izlaganje sunčevom zračenju.

Prilikom postavljanja frižidera i zamrzivača obavezno ostavite dovoljno prostora za ventilaciju između zadnjeg dijela uređaja i zida (oko 10 centimetara) kako ne bi došlo do pregrijavanja koje rezultira povećanjem potrošnje energije. Ne držite frižider otvorenim duže nego što je neophodno i dobro zatvorite vrata nakon korišćenja.

Nemojte spremati u frižider i zamrzivače vruća ili topla jela (pričekajte da se ohlade). Pravovremeno odleđujte frižider i zamrzivače jer tako štedite energiju i produžavate radni vijek uređaja (čišćenje zamrzivača je potrebno kad debljina leda pređe pola centimetra).

Kod odabira frižidera pripazite da ne kupite preveliki - pravilo je ovakvo: za dvije odrasle osobe dovoljan je frižider zapremine 120-180 litara, a za svakog dodatnog člana porodice dodajte još 20 litara.

MAŠINE

Uvijek odabrati program pranja rublja s najnižom temperaturom vode dovoljnom da rublje bude kvalitetno oprano. Energetski je puno efikasnije pranje punog bubnja rublja, nego dva pranja do pola napunjenog bubnja. Pokušajte prati standardiziranu količinu rublja za određeni tip bubnja (tipično 5-6 kg) jer se u slučaju preopterećenog bubnja rublje neće kvalitetno oprati dok će se u slučaju nedovoljno opterećenog bubnja nepotrebno trošiti energija.

Mašine za pranje posuđa koristiti samo kad su maksimalno napunjene. Prije stavljanja posuđa ukloniti krupne ostatke hrane sa istih. Redovno provjeravati filter i nivo soli u mašini i čistiti unutrašnjost.

ŠPORETI I RERNE

Uvijek stavljajte poklopce na posude u kojima se kuva - na taj se način toplina duže zadržava u posudi, a smanjuje kondenzacija pare po kuhinji. Prilikom pripreme kafe i čaja zagrijavajte samo potrebnu količinu vode. Uvijek koristite veličinom optimalno kolo za odabranu posudu. Mikrotalasne pećnice su energetski efikasnije od običnih rerni. Prilikom kuvanja na plinskom šporetu pripaziti da plamen ne bude prejak i da ne kruži oko posude.

Nikada ne zagrijavajte praznu grejnu ploču, a kratko vrijeme prije nego je jelo gotovo isključite grejnu ploču - grejna ploča će ostati topla, jelo će se nastaviti kuvati, a vi ćete smanjiti potrošnju električne energije i uštedjeti novac. Vrata rerni otvarajte samo po potrebi - svaki put kada ih otvorite značajna količina toplote odlazi u nepovrat. Redovno čistite rerne i grejna kola, jer nakupljena i zapečena prljavština i masnoća smanjuje njihovu efikasnost.

Izvor: EPCG

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.