Ove čarobne biljke su "žderačice" alergena, otrova i dima u domu

I alergičari lakše dišu uz bršljen i fikus u hodniku, idealan stanovnik dnevnog boravka je palma, a hrizanteme će uljepšati prostor ali i dobro očistiti vazduh

Ove čarobne biljke su  "žderačice" alergena, otrova i dima u domu

Bršljan je izuzetan u borbi protiv formaldehida, gasa koji može uzrokovati disajne i neurološke probleme. Formaldehid iz dezinfekcionih sredstva, dezodoransa, tepiha, iverice i ljepila je jedan od najotrovnijih zagađivača. Osim što će očistiti plin koji nadražuje sluznicu i koji može uzrokovati dermatitis i glavobolje, bršljan će ukloniti i alergene, a lako ga je održavati - zahtijeva svijetlo mjesto, ali ne direktno sunce, te redovno zalijevanje.

Drugi opasan zagađivač vazduha u domu je benzen. Biljka koja se istovremeno bori i protiv formaldehida i protiv benzena je aloe vera. Laka je za održavanje - držite je na mjestu s puno svjetla kao što je osunčan kuhinjski prozor, recimo. Osim što je izvrsna kao pročišćivač vazduha, gel koji se nalazi u biljci pomaže kod zaliječenja posjekotina i opekotina. Takođe, pjegama koje im se pojavljuju na listovima signalizuju da je vazduh onečišćen.
Višenamjenski pravi mali filter je fikus. Čisti vazduh od prašine, alergena, gljivica i bakterija te neutralizuje duvanski dim, ali i zahtijeva nešto više brige. Ne smije se ni previše ni premalo zalijevati - dokle god je zemlja na površini vlažna na dodir, ne zalijevajte ga. Ne držite ga na mjestu koje je cijelog dana osunčano. 

U dnevnu sobu bambus palmu, a u hodnik spatifil

Bambus palma još je jedan izvrstan pročišćivač vazduha od formaldehida. Osim toga, održava optimalnu količinu vlage u zatvorenim prostorima. Traži svjetlost, ali nemojte je direktno izlagati suncu. Zemlja uvijek treba da je vlažna. Od benzena će vazduh pročistiti i spatifil, biljka koju je lako održavati jer ne treba velike količine svjetlosti ni vode. Držite ga u hodniku kako se toksini ne bi širili iz jedne prostorije u drugu.

Broj jedan protiv amonijaka

Damska palma (Rhapis excelsa) čisti vazduh od amonijaka i izuzetno je otporna na insekte. Smatra se da potiče sa juga Kine. Laka je za održavanje, ali povremeno zahtijeva podrezivanje vrhova listova, pogotovo kad dobiju braon boju.

Uljepšavaju prostor, ali i čiste vazduh

Hrizanteme ne samo da će ukrasiti dom ili kancelarijski prostor bijelim, žutim i ružičastim nijansama nego će vazduh pročistiti od benzena. Vole svijetle i prozračne prostore, pa ih je najbolje držati na suncu uz otvoren prozor.

Ekspresno čisti vazduh i upija dim cigareta 

Klivija je poznata po tome što vrlo brzo upija onečišćen vazduh i oslobađa kiseonik, a jednako dobro apsorbuje i dim cigareta. Za fotosintezu joj treba vrlo malo svjetlosti pa može stajati daleko od prozora. 

 

24sata

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO

RECEPT
DANA

Pohovani kačkavalj

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.