Ove čarobne biljke su "žderačice" alergena, otrova i dima u domu

I alergičari lakše dišu uz bršljen i fikus u hodniku, idealan stanovnik dnevnog boravka je palma, a hrizanteme će uljepšati prostor ali i dobro očistiti vazduh

Ove čarobne biljke su  "žderačice" alergena, otrova i dima u domu

Bršljan je izuzetan u borbi protiv formaldehida, gasa koji može uzrokovati disajne i neurološke probleme. Formaldehid iz dezinfekcionih sredstva, dezodoransa, tepiha, iverice i ljepila je jedan od najotrovnijih zagađivača. Osim što će očistiti plin koji nadražuje sluznicu i koji može uzrokovati dermatitis i glavobolje, bršljan će ukloniti i alergene, a lako ga je održavati - zahtijeva svijetlo mjesto, ali ne direktno sunce, te redovno zalijevanje.

Drugi opasan zagađivač vazduha u domu je benzen. Biljka koja se istovremeno bori i protiv formaldehida i protiv benzena je aloe vera. Laka je za održavanje - držite je na mjestu s puno svjetla kao što je osunčan kuhinjski prozor, recimo. Osim što je izvrsna kao pročišćivač vazduha, gel koji se nalazi u biljci pomaže kod zaliječenja posjekotina i opekotina. Takođe, pjegama koje im se pojavljuju na listovima signalizuju da je vazduh onečišćen.
Višenamjenski pravi mali filter je fikus. Čisti vazduh od prašine, alergena, gljivica i bakterija te neutralizuje duvanski dim, ali i zahtijeva nešto više brige. Ne smije se ni previše ni premalo zalijevati - dokle god je zemlja na površini vlažna na dodir, ne zalijevajte ga. Ne držite ga na mjestu koje je cijelog dana osunčano. 

U dnevnu sobu bambus palmu, a u hodnik spatifil

Bambus palma još je jedan izvrstan pročišćivač vazduha od formaldehida. Osim toga, održava optimalnu količinu vlage u zatvorenim prostorima. Traži svjetlost, ali nemojte je direktno izlagati suncu. Zemlja uvijek treba da je vlažna. Od benzena će vazduh pročistiti i spatifil, biljka koju je lako održavati jer ne treba velike količine svjetlosti ni vode. Držite ga u hodniku kako se toksini ne bi širili iz jedne prostorije u drugu.

Broj jedan protiv amonijaka

Damska palma (Rhapis excelsa) čisti vazduh od amonijaka i izuzetno je otporna na insekte. Smatra se da potiče sa juga Kine. Laka je za održavanje, ali povremeno zahtijeva podrezivanje vrhova listova, pogotovo kad dobiju braon boju.

Uljepšavaju prostor, ali i čiste vazduh

Hrizanteme ne samo da će ukrasiti dom ili kancelarijski prostor bijelim, žutim i ružičastim nijansama nego će vazduh pročistiti od benzena. Vole svijetle i prozračne prostore, pa ih je najbolje držati na suncu uz otvoren prozor.

Ekspresno čisti vazduh i upija dim cigareta 

Klivija je poznata po tome što vrlo brzo upija onečišćen vazduh i oslobađa kiseonik, a jednako dobro apsorbuje i dim cigareta. Za fotosintezu joj treba vrlo malo svjetlosti pa može stajati daleko od prozora. 

 

24sata

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Neujednačen puder ...

RECEPT
DANA

Klepe

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.