Jednostavna uputstva za ukrašavanje jaja voskom

Jedna od tradicionalnih tehnika ukrašavanja jaja svakako jeste crtanje voskom. Na zahtjev čitateljki, pred vama su dva načina da usavršite ovu tehniku i napravite prava mala umjetnička djela!

Jednostavna uputstva za ukrašavanje jaja voskom

U oba slučaja potrebni su vam: jaja, pero (koje možete pronaći u svakoj knjižari), svijeća i pravi pčelinji vosak (koji možete kupiti kod pčelara).

U početku ćete se suočiti sa greškama i poteškoćama pri otapanju voska, pogrešnim i nevještim linijama, no praksa zaista čini čuda!

Prvi način

Skuvajte jaja u željenoj boji i sačekajte da se ohlade ali ne potpuno, jer se lakše crta po toplom jajetu, ili makar onom koje je sobne temperature. Komadić voska na vrhu pera zagrijavajte nad plamenom svijeće dok potpuno ne potamni (vodeći računa da ne izgori potpuno povremenim izmicanjem od plamena), a potom povlačite linije po jajetu.

Ofarbana i preko farbe iscrtana jaja stavite u plastičnu posudu sa rastvorom sirćeta i vode i ostavite ih oko 1 sat. Nakon toga, izvadite ih iz rastvora i pamučnom krpom očistite boju sa jaja. Pošto ste obrisali svu boju, nad parčetom papira žiletom stružite šare od voska - primijetićete da se zaravo skidanjem boje krpom pojavljuje prirodna boja koju je imalo jaje, a ispod linija od voska boja u koju ste prethodno obojili jaje jer sirće nije moglo da dopre do nje – sjajno, zar ne? Pravilo da istrljate jaja masnom pamučnom krpom radi postizanja dodatnog sjaja važi i u ovom slučaju!

Drugi način

Drugi način je tradicionalniji. Njegova suština je u obrnutom postupku. Potrebna su vam svježa jaja – koja nisu ofarbana, dakle ni skuvana i poželjno je da su sobne temperature radi lakšeg crtanja. Crtajte na isti način – otapanjem voska nad svijećom, a potom hitrim kratkim potezima. Jaja se zatim boje, a većina voska spadne tokom kuvanja. Preostali vosak možete ukloniti pamučnom krpom, a potom izglancati jaje masnom krpom radi postizanja dodatnog sjaja.

Evo i odličnog video uputstva

Koji način vi praktikujete i kakve savjete možete podijeliti sa nama?

 

Pripremila: Irena Bajčeta

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.