8 najboljih biljaka za pročišćavanje vazduha u prostoriji

U toku zime, od izuzetne je važnosti da vazduh u prostorijama u kojima boravimo bude pročišćen. Srećom, postoje mnoge biljke koji su moćna sredstva baš za to.

8 najboljih biljaka za pročišćavanje vazduha u prostoriji

Hladni dani su nas primorali da više vremena provodimo u zatvorenom prostoru i izlažemo se raznim toksinima koji i u manjim količinama izazivaju zdravstvene teškoće i samim tim ugrožavaju kvalitet života. Osim toga, tu su i štetna zračenja televizora i računara kojima smo okruženi i kod kuće i na poslu.

Evo kako zahvaljujući nekim najpoznatijim biljkama možete uspješno ukloniti razne toksine iz vazduha. 

Sansevieria odnosno sablja ili svekrvin jezik kako se još naziva ta biljka duguljastih i mesnatih uspravnih listova, pročišćava iz vazduha benzen, formaldehid i trikloroetilen. Inače, nije zahtjevna za održavanje, dobro podnosi i sunce i hladovinu, a možete je bez straha staviti u blizini radijatora, jer taj cvijet ne voli puno vlage. 

Đavolji bršljan/Zlatni puzavac popularna je puzavica koja ukrašava mnoge domove i filtrira vazduh od benzena i formaldehida koji je recimo prisutan u dimu cigarete. Vjeruje se kako đavolji bršljan donosi sreću. Ne treba mu puno svjetla, a treba ga svakako redovno zalivati. Listovi su mu otrovni pa biljku valja držati podalje od male djece i kućnih ljubimaca.

Spatifilum je sobna biljka poznata po svojim elegantnim bijelim cvjetovima, međutim još je više poznata po tome što se hrani štetnim zračenjem pa je idealno smjestiti je uz TV ekran ili pak monitor od kompjutera (ukoliko se radi o modelima koji zrače). Uz to, spatifilum poput sanseverije apsorbira benzen, formaldehid i trikloroetilen, ali i amonijak (često prisutan u sredstvima za čišćenje), kao i ksilen i toluen koji u izrazito maloj količini može izazvati mučninu i umor. Sok biljke u dodiru sa kožom izaziva iritaciju, a ukoliko se progutaju djelovi biljke, to će izazvati bolove u želucu pa valja pripaziti ako imate malu djecu i kućne ljubimce.

Bambus palma tropska je biljka i jedan od najboljih zelenih pročišćivača vazduha iz kojeg savršeno filtrira formaldehid, trikloretilen, ksilen i toluen. Premda joj treba osigurati dovoljno svjetla, nikako ne biste smjeli da je smjestite direktno na sunce. Pogodna je za ljubitelje mačaka, jer su njeni listovi bezopasni za mace. Ta atraktivna biljka donosi dašak leta u dom, stvarajući tako topliju atmosferu čak i za najhladnije zimske dane. 

Gerber je cvijet prelijepih boja koji će uljepšati prostor, ali ga i očistiti od štetnih materija u vazduhu. Dobro upija i štetne spojeve koji se nalaze u dimu cigarete. Postoji oko 100 raznih vrsta gerbera, a najčešće su žute, roza, crvene, narandžaste i bijele boje. Nije mu potrebna velika njega, voli sunčana mjesta i može podnijeti velike vrućine, samo ga treba dovoljno zalivati. 

 

Bršljan je penjačica koja obično raste oko kuće, ali možemo je uzgajati i kao sobnu biljku pa će svojim ljupkim srcolikim listovima činiti lijepu dekoraciju u prostoru. Uz to što je ljekovit, bršljan će naš dom očistiti od svih štetnih i otrovnih materija u vazduhu. 

Dracena je tropska biljka porijeklom sa Madagaskara i filtrira mnoge unutrašnje toksine. uključujući i formaldehid. Lijep je ukras svakog doma, a može narasti i do 3 metra. Treba izbjegavati direktnu svjetlost, propuh i hladnoću. 

Aloe Vera savršena je žderačica raznih štetnih spojeva iz vazduha, uključujući i zračenje tv ekrana i monitora. Osim toga, možemo je iskoristiti i za liječenje opeklina i za izradu preparata za kožu.

 


yumama.com

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.