Gajenje voća na terasi kao nesvakidašnji hobi

Kada je riječ o uređivanju terase obično se krene od poznatih činjenica i savjeta da se dobro vodi računa o strani svijeta na kojoj je terasa, o boji fasade i ograde, ali i o veličini saksije. Međutim, u posljednje vrijeme stižu neki novi trendovi i izazovi i u oblasti uređenja terase kao vrlo bitnog dijela životnog prostora, za mnoge je ona prozor u svijet, pa sigurno onda ne bi željeli da taj prozor bude zatrpan neplanski nabacanim saksijama raznih biljaka, već je ljepše da se planski uredi i da se da prostor nekim novim biljkama, poput sadnica voća. Ovo će sigurno zagolicati maštu i razmišljanje u pravcu kako da se sadnice uklope u prostor terase koji je vrlo ograničen. Međutim, nema onog ko bar jednom na nekoj terasi nije vidio limun, što je dokaz da voće uspijeva u takvim uslovima, a današnja ponuda i prodaja sadnica nudi širok spektar sadnica voća i ukrasnog drveća koje može da uspijeva na terasi.

Gajenje voća na terasi kao nesvakidašnji hobi

Koje su sadnice za terase i male prostore?

Najslađi plodovi su svježi plodovi, a kad su na dohvat ruke, onda je ta slast začinjena zadovoljstvom, posebno ako ih gajimo na malim i skučenim prostorima, koji zbog dimenzija skoro ničemu ne mogu da služe, ali su taman  za nekoliko sadnica voća. U prodaji je sve više vrsta sadnica koje su adaptirane za uslove kakve imamo na terasama, dovoljno im je malo osunčano mjesto na terasi. Idealan izbor su voćke malih dimenzija i grmovi bobičastog voća kakve se mogu pronaći u ponudi prodaja sadnica renomiranih rasadnika. Za mali prostor poput terase izbor su patuljaste vrste voćki koje su kalemljene na stubaste vrste, ne prelaze visinu od dva metra, a krošnje se vrlo lako oblikuju tako da se uklapaju u svaki prostor. Kao takve su vrlo zgodne za ogradu na terasama i prirodnu zaštitu od nepovoljnih vremenskih uslova. Patuljaste jabuke, kruške, šljive, višnje se mogu uzgajati na terasi, u saksiji koja mora da bude u prečniku bar 60 cm. Ukoliko je vrsta samooplodna dovoljno je posaditi jednu sadnicu, međutim, ako je stranooplodna, onda mora da se posade bar po dvije sadnice od vrste. U posljednje vrijeme napreduje usavršavanje sadnica, ali i njihova prodaja, pa se na tržištu mogu naći sadnice nakojima je kalemljeno dve ili više sorti. Sadnice limuna i mandarine pogoduju zatvorenom prostoru, te se uspješno uzgajaju u zatvorenim terasama.

Voćni grmovi za ultra male prostore

Ako je terasa taman toliko velika da jedva stanu stočić i stolica, postoje grmovi bobičastog voća koji su vrlo zgodni za uzgoj u saksijama, a to su maline, kupine, ribizla, borovnica. U prodaji sadnica renomiranih rasadnika imate ove vrste kao samooplodne, pa se može uzgajati samo jedan grm kome je potrebno šest sati svjetlosti i malo prostora na terasi kako bi skoro cijele godine davao slasne plodove. Među grmastim voćkama su vrlo popularne stalnorađajuće voćke. Za egzibicioniste koji bi da idu korak dalje, predlog je da se oprobaju u uzgoju vinove loze u saksijama, imaće slasne plodove, ali i vrlo prijatnu sjenku na terasi u kojoj će uživati.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako se maskara osušila ili zgrudvala...

RECEPT
DANA

Jadro oblande

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.