Smanjite učestalost i intezitet migrena uz pomoć prirode

Nesnosan pulsirajući bol u jednoj polovini glave – simptom kojeg se pribojavaju oni koji pate od migrene, sve je češći razlog posjeta ljekaru.

Smanjite učestalost i intezitet migrena uz pomoć prirode

Migrena je poprilično tajanstvena i mistreriozna forma glavobolje. Postoji nekoliko tumačenja koji su uzroci njenog nastanka. Većina ljekara misli da je uzrok svim simptomima koji prate migernu, poremećaj neurotransmitera seratonina u mozgu koji izaziva mijenjanje prečnika krvnih sudova u mozgu. Međutim neki istraživači tvrde da je migrena rezultat neuroloških poremećaja.
Pored jednostranog, pulsirajućeg bola koji traje najčešće od 4 do 72 sata, migrenu često prati i mučnina sa povraćanjem, osjetljivost na svjetlost i zvuk.

Migrena se povezuje i sa promjenama u nivou hormona, naročito estrogena. Interesanto je da se migrena najčešće javlja prije menstruacije i u trudnoći, a kod žena u menopauzi migrena najčešće nestaje (u 75% slučajeva). Takođe, na njeno javljanje može uticati i korišćenje kontraceptivnih pilula. Sa pojavom migrene povezuju se i promjene nadmorske visine, preskakanje obroka, neke namirnice i mirisi, stres i psihički premor. Takođe, primjećeno je da se ova bolest često javlja među članovima jedne porodice, tako da postoji i genetski faktor koji utiče na njeno pojavljivanje.

Kada migrenozni napad počne, terapija, odnosno liječenje je uglavnom bezuspješno. Međutim profilaksom, preventivom, može se smanjiti intenzitet i učestalost migrenoznih napada.
Vrlo često migrenoznim napadima predhodi pojava takozvane aure, vizuelnih poremećaja (treperenje svjetlosnih tačaka, pojava slijepih tačaka, obamrlost udova...) . Kada se javi aura probajte da na glavu stavite ledenu oblogu, a da vam noge budu u toploj vodi. Povucite se u zatamnjenu i tihu sobu i lezite neko vrijeme.

Aromaterapeuti savjetuju masiranje slepoočnica etarskim uljima lavande, bosiljka ili nane. Nekoliko kapi etarskog ulja (2 do 3) rastvoriti u 10 ml nosećeg ulja (suncokretovo, bademovo, maslinovo). Pazite da vam ovo ulje ne dođe u dodir sa očima. Takođe, par kapi čistih etarskih ulja možete nakapati na jastuk na kome spavate.

U svijetu su trenutno jako popularni biljni preparati protiv migrene, na bazi vratića (Tanacetum parthenium). Za djelotvornost ove biljke u terapiji zaslužni su seskviterpenski laktoni. Vratič smanjuje intenzitet migrenoznih napada, produžava intervale između dva napada i sprječava povraćanje, ali ne utiče na dužinu trajanja napada. Svima koji pate od migrene savjetuje se da žvaću svježe listiće ove biljke, mada je potrebno biti obazriv jer to može izazvati ranice u ustima kod osjetljivih ljudi. Najbezbjednije je uzimati kapsule sa ekstraktom svježeg lista vratiča. Vratič se ne preporučuje trudnicama, jer može izazvati pobačaj. Takođe preporučuje se da se poslije dvadesetak dana upotrebe vratića napravi pauza od nekoliko dana.

Pored vratiča protiv ove bolesti preporučuju se i matičnjak, nana, hajdučka trava, vrbova kora, jagorčevina i kamilica. Listovi lovora takođe mogu biti od pomoći kod migrene zahvaljujući sadržaju partenolida, supstance koja inhibira lučenje seratonina i na taj način sprječava promjenu prečnika krvnih sudova u mozgu.

U lečenju migrene koriste se i blokatori kalcijumovih kanala. U biljkama iz porodice štitarica (šargarepa, peršun, morač, kim, angelika) pronađeno je preko deset jedinjenja koja djeluju kao blokatori kalcijumovih kanala.

Osobama koje pate od migrene savjetuje  se da izbace iz ishrane čokoladu, agrume, prevrele sireve, suhomesnate i konzervirane proizvode i dodatke jelima koji sadrže natrijum glutaminat. Takođe, savjetuje se pojačan unos magnezijuma i vitamina B6.

ČAJNE MJEŠAVINE PROTIV MIGRENE:

 • Vratić (Tanacetum parthenium) 30g
 • Matičnjak (Melissa officinalis) 20g
 • Hajdučica (Achilea millefolium) 30g
 • Kamilica (Matricaria chamomilla) 20g

Sve biljke pomiješati, pa tri supene kašike smješe preliti sa 750 ml ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da odstoji sat vremena. Procijediti i popiti u toku dana.

 • Angelika (Angelica arhangelica) 20g
 • Peršun (Petroselinum sativum) 20g
 • Morač (Foeniculum vulgare) 20g
 • Kim (Carum carvi) 20g
 • Anis (Pimpinela anisum) 20g

Sve biljke pomiješati, pa tri supene kašike smješe preliti sa 750 ml ključale vode, promiješati, poklopiti, kuvati 2 minuta i ostaviti da odstoji sat vremena. Procijediti i popiti u toku dana.

Momčilo Antonijević

Izvor: snagabilja.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Pica pogača

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.