Evo kada treba piti hladnu, a kada mlaku vodu

Voda zaista jeste izvor života, a svi znamo kakav je osjećaj kada ugasite žeđ jednom čašom ove tečnosti.

Evo kada treba piti hladnu, a kada mlaku vodu

A da li je važno da li vodu pijemo toplu ili hladnu? Tradicionalne medicine poput Ayurvede naglašavaju značaj temperature vode koju pijemo. Ne preporučuju se ekstremne temperature vode – ni ledena, ni vrela, prenosi nam “Healthyandnaturalworld”.

Kada piti hladnu vodu?

Vježbanje

Tokom fizičke aktivnosti raste tjelesna temperatura, a znojenje je mehanizam kojim organizam pokušava da se ohladi. Tom prilikom gubimo dosta tečnosti i kada u toku vježbanja pijemo hladniju vodu, rehidriramo tijelo i hladimo organizam. Preporučuje se tečnost malo hladnija od sobne temperature.

Groznica

Ispijanje hladne vode ako imate temperaturu je jedan od metoda za hlađenje organizma. Veoma je važno da u toku groznice unosite dovoljno tečnosti kako biste pomogli tijelu da se izbori s infekcijom. Vodi dodajte i malo limuna i morske soli da nadoknadite izgubljene elektrolite.

Mršavljenje

Hladna voda može ubrzati metabolizam i pomoći vam da izgubite dodatnih 70 kalorija dnevno. Iako nije baš idealan lijek protiv gojaznosti, tokom vremena vam može pomoći da smršate. Inače, tu količinu kalorija osoba prosječne kilaže izgubi tokom 15 minuta šetnje.

Kada piti toplu vodu?

Varenje

Prema pravilima Ayurvede, topla voda u jutarnjim satima može pomoći i podstaći naše varenje. Ako nakon obroka popijete hladnu vodu, organizam će teže variti hranu jer će više energije biti potrebno za proces probave.

Detoksikacija

Kada je riječ o čišćenju organizma od toksina, voda može biti i te kako od pomoći. Preporučuje se da u mlaku vodu sipate nekoliko kapi limuna i time započnete dan. Pored limuna, vodi možete dodati i krastavac, nanu, jabuku ili cimet koji takođe pomažu detoksikaciju.

Protiv bolova

Ako vas muči glavobolja ili neka upala, bolje je da popijete topliju vodu koja stimuliše cirkulaciju krvi. Topla voda vam može pomoći i kod menstrualnih grčeva.

Zatvor

Toplija voda je bolja opcija ako imate konstipaciju. Tako ćete riješiti problem zatvora, a vašem tijelu pružiti poželjnu količinu tečnosti čiji nedostatak može i biti jedan od uzroka konstipacije.

Izvor: aura.ba

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.