Hiponatremija, suprotno dehidraciji

Hiponatremija, suprotno dehidraciji

Iako nas svi savjetuju da je jedna od najboljih stvari koje možemo da učinimo za svoje tijelo ta da pijemo mnogo vode, postoji i druga strana medalje, a to je takozvano „trovanje vodom“ ili stručnim nazivom hiponatremija, na koje nas ljekari malo rjedje upozoravaju.

“Uvijek nas uče da je žedj znak dehidracije tijela i da takvo stanje treba izbjegavati i da treba da se reaguje prije nego što se osjeti žedj. Unošenje tečnosti u organizam je vrlo važno, ali niko ne spominje da može da se unese i previše tečnosti”, izjavila je Britanka Kate Mori, učesnica Londonskog maratona koja je bolovala od hiponatremije ili elektrolitnog poremećaja izazvanog prekomjernim unosom tečnosti.

Slučaj atletičarke Mori nije prvi. Ljudi koji opsesivno vježbaju, često završavaju u bolnici zbog dijareje, povraćanja i nemogućnosti kontrolisanja mišića, što su česti simptomi ovog poremećaja.

Ljekari ipak savjetuju najmanje dvije  litre vode dnevno, zato što naše tijelo zahtijeva velike količine tečnosti.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Uštipci od palente - Hush Puppies

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.