Zašto vam otiču prsti

Zašto vam otiču prsti

Postoji niz razloga zašto vam prsti mogu oteći, no dok su neki potpuno bezazleni, drugi su možda ozbiljnije prirode

Vrući ljetni dani

Vrućina širi krvne sudove kako bi se tijelo lakše ohladilo. Kad se takvo širenje događa, nešto tečnosti iz vena može pobjeći u meko tkivo što izaziva oticanje.

Takvo oticanje trebalo bi samo nestati, ali ako se uz njih pojave slabi stisak i bol, onda je dobro vrijeme za posjet ljekaru.

Previše soli

Ako solite svu hranu, to je takođe mogući uzrok vaših punačkih prstiju. Naša tijela cijelo vrijeme održavaju ravnotežu soli i vode. Više soli znači da tijelo zadržava više vode što djelimično uzrokuje naticanje prstiju.

Ovaj problem trebalo bi da nestane sam kroz 24 sata, međutim može katkad trajati i duže, zavisno koliko ste pretjerivali sa soljenjem. U slučaju da ste smanjili so u hrani, a prsti su vam još uvijek otečeni, nije naodmet posjetiti ljekara.

Osteoartritis

Ako vam zglobovi na prstima otiču, moguće je da imate osteoartritis. Ostali znakovi te bolesti su bol u zglobovima prstiju i njihova ukočenost. Osteoartritis je uglavnom posljedica starenja i trošenja zaštitnog sloja između kostiju. Moguće je da se bolest predstavi i u obliku nateknutih prstiju koji vas često bole.

Sindrom karpalnog tunela

Kad ukliještite živac koji se proteže od podlaktice do dlana, to je ono što se naziva karpalnim tunelom. Ubrzo će uslijediti otekline, bol i trnci, a moguća je čak i obamrlost ruke i prstiju. Ovaj se problem često vrlo sporo razvija i kod žena je tri puta češći.

Limfni edem


U slučaju da vam se limfa (koja odnosi bakterije, viruse i ostali otpad) počne pretjerano nakupljati, moguće je oticanje prstiju na rukama i nogama, ali često i samih udova. Koža će vam se činiti debljom ili zategnutijom. Ovaj problem uglavnom je uzrokovan nenormalnim rastom tkiva u limfnom sistemu, izlaganjem radijaciji ili hirurškim zahvatom.

 

tportal.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Engleske prženice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.