Kada bol nadjača pravo na zdrav život

Bolni pokreti, otežano kretanje i nemogućnost obavljanja jednostavnih radnji u današnje vrijeme postaju sve učestaliji i zahvataju sve veći broj mlađe populacije. Kada se bol javi kao posljedica povreda ili različitih fizičkih stanja, neophodno je konsultovati se sa profesionalnim licima koji će primjenom različitih metoda fizikalne terapije vratiti vašu pokretljivost i dovesti vas do izlječenja.

Kada bol nadjača pravo na zdrav život

Jedna od najpoznatijih metoda rehabilitacije jeste svakako kineziterapija, a primjenom ćete brzo osjetiti njena blagotvorna dejstva. Šta podrazumijeva metoda kineziterapije i koji su njeni osnovni ciljevi, pročitajte dalje u tekstu.

Šta je kineziterapija?

Kineziterapija ili terapija pokreta podrazumijeva metodu fizikalne terapije koja koristi pokret ili kretanje u vidu različitih vježbi ili tehnika radi poboljšanja funkcionisanja pojedinih djelova tijela ili cijelog organizma. Ova metoda se uspješno primjenjuje kod brojnih povreda, ali i preventivno.

Kineziterapija prilikom korišćenja može obuhvatiti određene aktivne i pasivne metode izlječenja. Aktivne vježbe se mogu raditi uz pomoć pomagala ili bez njih, a uključuju i vježbe sa otporom.

Tokom sprovođenja vježbi, koje se izvode samo pod strogo kontrolisanim uslovima od strane fizijatra, učestvuju zglobovi, mišići, koštani i nervni sistem. Primjenom ove metode može se tretirati određena regija, ali i cio organizam.

Koji su osnovni ciljevi terapije pokreta?

Primjena kineziterapije predstavlja osnovno sredstvo za postizanje normalnog i zdravog funkcionisanja čitavog tijela ili njegovog određenog dijela. Ova metoda doprinosti očuvanju i vraćanju mišićnih funkcija i elastičnosti, pokretljivosti zglobova, motorike i koordinacije pokreta, cirkulaciju i ubrzanje metabolizma,  kao i pozitivnog djelovanja na koštani, nervni sistem, ali i na kardiovaskularni, endokrini, respiratorni sistem itd.

Zbog toga, kineziterapija je našla široku primjenu i danas je sastavni i obavezni dio rehabilitacije, ne samo kod povreda, već i za uspješno liječenje bolesti srca, disajnih puteva, organa za varenje, nefroloških ili različitih neuroloških stanja.

Oblici kineziterapije koji se primjenjuju u fizikalnoj terapiji

Kineziterapija ima veliku primjenu pri sprovođenju određenih vježbi:

       ⋅       nakon sportskih povreda, iščašenja zglobova i preloma kosti;

       ⋅       postoperativnih stanja koja uključuju primjenu fizikalne terapije;

       ⋅       vježbi za osteoporozu;

       ⋅       vježbi za lumbalni i cervikalni dio kičme;

       ⋅       vježbi za skoliozu i kifozu;

       ⋅       primena kineziterapije kod artroza;

       ⋅       vježbi za korekciju ravnih stopala;

       ⋅       korektivne gimnastike – preventivno kod djece;

       ⋅       vježbi disanja i relaksacije i mnogih drugih.

 

Šta možemo učiniti da održimo pravilno držanje i zdravlje organizma?

Često smo nesvjesni položaja svog tijela koji zauzimamo dok stojimo, sjedimo ili radimo. Svaki nepravilni dugotrajni položaj može ostaviti posljedice po zdravlje našeg organizma, što se manifestuje pojavom bolnih stanja. Ukoliko se ne promijene loše navike, vremenom će se problem samo produbljivati i pogoršavati.

Prilikom stajanja, nastojte da kičmeni stub držite u pravilnom položaju. Obratite pažnju da ramena ne budu pognuta, a leđa pogrbljena. Opominjite sebe više puta tokom dana, sve dok pravilno držanje ne usvojite. Isti postupak važi i tokom sjedenja. Kada se udubimo u posao, koji zahtijeva dugotrajno sjedenje, obično zaboravimo način na koji sjedimo. Zbog toga uvijek sjedite tako da zauzmete cijelu površinu stolice, a leđa naslonite na naslon stolice.

Ukoliko radite za računarom, nepravilan položaj šake i ruke može izazvati velike proble. Zbog toga uvek pazite da šaka ne bude izdignuta u odnosu na zglob i koristite odgovarajuće podupirače. 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da bijeli luk sačuvate od klijanja...

RECEPT
DANA

 Pržene ćuftice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.