8 stvari koje niste znali o zubnim implantima

8 stvari koje niste znali o zubnim implantima

Zubni implanti su postali veoma popularna opcija za nadoknađivanje izgubljenih zuba, prije svega zbog svoje dugotrajnosti i realističnog izgleda. Ali, da li ste znali da su prvi zahvati zamjene zuba implantima vršeni još pre nekoliko stotina godina?

U drevnoj Kini su pravili korjen zuba i zube od bambusa. Drevne Maje su koristile morske školjke za izradu implantata, a Egipćani su koristili metal. Veštački zubi za bogate Egipćane su izrađivani od zlata i slonovače, a za ostale od školjki i kostiju.

Zubni implanti kakve danas poznajemo su slučajno otkriveni od strane jednog švedskog naučnika 1952. godine, ali su tek osamdesetih godina prošlog vijeka počeli komercijalno da se koriste.

Kakva je budućnost zubnih implanta? Predviđa se da će se u budućnosti implantati izrađivati od nanodijamanata, koji blagotvorno djeluju na viličnu kost i desni.

Evo još nekih zanimljivih činjenica o zubnim implantima, koje vjerovatno niste znali:

1. Na zubnim implantima se ne može javiti karijes

Da, ovo je istina, ali to ne znači da treba da jedete stvari prepune šećera i da zanemarite vašu svakodnevnu oralnu higijenu. Veoma je važno da zubne implante tretirate kao i prirodne zube i vodite računa o cjelokupnoj oralnoj higijeni kako biste spriječili nastajanje oboljenja.

2.  Zubni implanti stimulišu rast vilične kosti

Ukoliko ste ostali bez nekog zuba, tokom vremena, kost vilice slabi i počinje da nestaje. Zubni implanti su jedino rješenje za nadoknadu zuba koje će stimulisati rast vilične kosti, dok proteze mogu i da ubrzaju gubitak kosti. Ovo je još jedan od razloga zašto treba istrpjeti malo veću cijenu zubnih implanta.

3. Zubni implanti su jači od čelika

Za izradu zubnih implanata se koristi čist titanijum (ili njegova legura), što ih čini čvrstijim od čelika! Titanijum je i mnogo lakši. Kao primjer čvrstine titanijum možemo pomenuti da se koristi u izradi raketa i u svemirskim tehnologijama.

4. Veoma visok procenat uspješnosti ugradnje

Zubni implanti imaju veoma visok procenat uspješnosti ugradnje kod pacijenata, oko 95-98%. Za razliku od drugih rješenja, implanti su dugotrajni, njihova stabilnost ne zavisi od okolnih zuba i nisu potrebna dodatna podešavanja nakon ugradnje.

5. Zubni implanti su biokompatabilni

Biokompatabilnost titanijuma sa ljudskim tijelom znači da tijelo najvjerovatnije neće odbaciti impant i da titanijum nema toksična dejstva na desni i viličnu kost. Drugi materijali koji su korišćeni u prošlosti za izradu implanata zuba nisu dobro srastali sa vilicom ili su jednostavno bili odbačeni od strane organizma. Titanijum srasta sa koskom.

Ovo je jedan od najvećih razloga zašto se titanijum koristi u medicinskim i stomatološkim procedurama.

6. Mogu da izdrže silu od 90,7 kg

Zubni implanti mogu da izdrže silu od 90,7 kg, za razliku od zubnih proteza koje mogu da izdrže samo 22,7 kg. Takođe, za razliku od proteza, zubni implanti zadržavaju svoju čvrstinu tokom vremena.

7. Zubni impanti nisu imuni na bolesti desni

Vjeruje se da su implanti zuba podložni bolestima desni, baš kao i prirodni zubi. Ako ste izgubili zub zbog bolesti desni ili samo imate bolest desni, veći je rizik od odbacivanja implantata.

Oralna higijena je veoma bitna, kako bi se izbegla oboljenja desni, i najbolje je konsultovati se sa stomatologom ako imate ovakvih problema. Otečene i crvene desni, krvarenje i povlačenje desni su veoma čest razlog gubitka zuba. Zato je bitno ne zapostaviti higijenu zuba oko zubnih implanata i redovno ići na preglede kod stomatologa da bi se ovo spriječilo.

8. Normalna ishrana i žvakanje

Pretpostavka je da oko 50% ljudi sa zubnim protezama uklanja svoju protezu tokom jela jer im je lakše da jedu bez nje. Sa druge strane, zubni implanti omogućavaju potpuno prirodan zagrižaj i kod njih nema opasnosti da će se pomjerati tokom jela. Zubni implanti vam omoguavaju da uživate u hrani koju volite.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.