Vrijeme je za novi osmjeh! Kako do novih zuba?

Osmjeh je važan dio života i često je prva stvar koju primijetimo kod drugih. Međutim, oštećeni, izgubljeni ili pokvareni zubi mogu uticani sa samopouzdanje, ali i kompletni kvalitet života. Zubni implanti i bezmetalne krunice su danas, zahvaljujući modernoj stomatologiji, odlične opcije koje vam mogu pomoći da ponovo dobijete funkcionalane i lijepe zube. Osim što mijenjaju zube, oni vam mogu vratiti i samopouzdanje, ali i iskren osmjeh na lice.

Vrijeme je za novi osmjeh! Kako do novih zuba?

Zubni implanti – trajno rješenje nadoknade zuba

Zubni implanti se danas smatraju najboljim rješenjem totalne bezubosti ili nadoknade izgubljenog zuba.

Za raziliku od mobilnih proteza, koje se često klimaju, spadaju i koje mogu da žuljaju pacijente, zubni implanti su trajni i stoje čvrsto. Uz implante i zašrafljene zube preko njih, koji su stabilni i izgledaju kao prirodni, pacijent može da žvaće bilo koju hranu i uživa u omiljenim jelima kao nekada, kada je imao svoje zdrave prirodne zube.

Zubni implanti se kod potpune bezubosti ugrađuju All on 4 ili All on 6 tehnikom, nakon čega se preko njih prvo postavljaju privremeni, a potom i stalni vještački zubi.

Obje tehnike je moguće primjeniti u gornjoj i donjoj vilici, pri čemu se najčešće postavljaju zubi od šestice desno, do šestice lijevo. Procedura je indikovana ukoliko pacijent nema nijedan svoj zub ili ukoliko su svi preostali zubi u vilici za vađenje.

All on 4 – svi zubi na 4 implantata

All on 4 je tehnika prilikom koje četiri implantata nose sve zube u jednoj vilici. Preko četiri implantata se najčešće postavlja most od 12 stalnih zuba, što je dovoljno da zadovolji estetiku i funkcionalnost.

All on 6 – svi zubi na 6 implantata

All on 6 je zlatni standard u savremenoj stomatologiji. Kako šest implantata nose sve zube, obezbjeđuje se najbolji prenos pritiska žvakanja.

Kod obe tehnike je idealno to što pacijent dobija fiksne zube koji se ne vade iz usta, i osjećaj pri govoru i žvakanju hrane je kad da ponovo ime svoje nekadašnje, prirodne zube.

Bezmetalne krunice – mijenjaju boju i oblik zuba

 

Bezmetalne krunice su dugoročna investicija u vaše zdravlje i izgled, bilo da se postavljaju iz funkcionalnih ili kozmetičkih razloga. Bez obzira na to da li želite da obnovite oštećen zub, nadoknadite izgubljen, zaštitite zub nakon liječenja kanala korjena ili da vaš osmjeh ponovo izgleda sjajno, bezmetalne krunice su dugoročna investicija koja može poboljšati izgled i funkciju vaših zuba.

Kada se koriste bezmetalne krunice?

Bezmetalne krunice su najbolje protetsko rješenje koje se postavlja preko implantata ili prirodnog zuba. Predstavljaju alternativu metalokeramičkim krunicama i idealan su izbor kada niste zadovoljni bojom i oblikom svojih zuba i kada želite lijep, blistav osmjeh, savršenog izgleda. Mogu se koristiti u nekoliko situacija.

1)     Solo krunica

Odlična za nadoknadu jednog zuba. Šrafi se preko implantata, čime se izbjegava brušenje zdravih, susjednih zuba.

2)     Povezivanje krunica u zubni most

Bezmetalne krunice se mogu povezati u zubni most i postaviti preko implantata u potpuno ili djelimično bezubu vilicu. Takođe, povezivanjem u most se mogu nadoknaditi jedan ili dva zuba koji su jedan do drugog, ali je u tom slučaju neophodno brušenje zdravih, susjednih zuba.

3)     Mogu mijenjati izgled prirodnih zuba

Bezmetalnim krunicama se bez problema može mijenjati izgled, oblik i boja, prirodnih zuba u ustima, kojima pacijent nije zadovoljan.

Lako do novih zuba uz zubne implante i bezmetalne krunice

U savremenim stomatološkim ordinacijama, do novog osmjeha možete doći za veoma kratko vrijeme. Sve se odvija u svega nekoliko koraka.

1.     Snimanje zuba

Procedura počinje od snimanja zuba. Dakle, prije svega pacijent treba da uradi 3D snimak zuba. Može ga poslati ordinaciji u kojoj planirate da ugrađujete zubne implantate, ili snimak napraviti na licu mjesta u ordinaciji koja se bavi ugradnjom implantata, a ima aparat za snimanje.

2.     Stomatološka procjena i pristupanje radu

Nakon što implantolog na osnovu snimka predloži proceduru, dolazite u ordinaciju i pristupa se radu. Obično se u jednoj posjeti, uz primjenu lokalne anestezije, vade zubi koji su za vađenje, ugrađuju zubni implanti i uzima otisak za fiksne privremene zube.

3.     Postavljanje privremenih zuba

Privremeni zubi budu gotovi za nekoliko dana. U pitanju je šrafljena verzija zuba koji se postavljaju preko implantata. Te zube pacijent ne može, ali stomatolog može lako da skine, radi potencijalne reparacije i kontrole. To su zubi od akrilata, koji lijepo izgledaju, nemaju nepce kao totalne proteze i funkcionišu kao prirodni zubi.

1.     Bezmetalne krunice kao stalni zubi na implantatima

Postoji nekoliko vrsta stalnih zuba koji se postavljaju preko implantata ili prirodnih zuba, a ubjedljivo najbolje su bezmetalne krunice, koje su alternativa nekadašnjim (koje se zapravo još uvijek često koriste) metalokeramičkim krunica.

 

Bezmetalne krunice za zube

Bezmetalne krunice se koriste u savremenim ordinacijama i nude se pacijentima za postizanje savršene estetike zuba. Idealne su kada želite lijep, blistav osmjeh, odličnog izgleda. Pacijenti ih često traže, a stomatolozi rado preporučuju. Najčešče se koriste bezmetalne krunice od cirkonijuma ili krunice za zube od čiste keramike.

Krunice za zube od cirkonijuma

Cirkonijum je relativno nov materijal koji kombinuje snagu metala sa estetikom porcelanskih krunica. Visoko prozirni cirkonijum i slojevite krunice od cirkonijuma postale su popularniji izbor u posljednje vrijeme.

Krunice za zube od čiste keramike

Krunice za zube od čiste keramike su vrsta bezmetalnih krunica koje se, zbog odličnih estetskih efekata, najčešće koriste na prednjim zubima. Izrađuju se od vrlo jakog i izdržljivog materijala, zbog čega su sve popularniji izbor pacijenata koji žele prirodan izgled svojih zuba.

Ako želite da povratite svoj osmeh, moderna stomatologija vam nudi odlične opcije. Zubni implanti i bezmetalne krunice su dugoročna investicija u vaše zdravlje i izgled, koje vam mogu pomoći da ponovo dobijete funkcionalne i lijepe zube. Zubni implanti su idealno trajno rješenje nadoknade zuba, stabilni su i izgledaju kao prirodni, dok bezmetalne krunice mijenjaju boju i oblik zuba. Obje opcije vam mogu vratiti samopouzdanje i iskren osmjeh na lice.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.