Zbog čega nastaje čmičak na oku i da li je opasan?

Jedan od čestih problema bolesti oka je čmičak na oku. Ima brojne uzročnike i iako se lako liječi, može doći do komplikacija koje mogu stvoriti probleme i zakomplikovati liječenje. Tada je neophodna intervencija oftalmologa jer promjene na kapku mogu uticati na funkcionisanje oka i od bezazlenog stanja stvoriti ozbiljan problem.

Svako je makar jednom imao problem sa okom koje prati peckanje, svrab, maglenje, a kada se pogledao u ogledalo otkrio je da se na donjem ili gornjem kapku pojavila potkožna izraslina koja stvara neprijatan osjećaj pri gledanju. To je čmičak, bolna oteklina na samom kraju kapka.

Šta je zapravo čmičak, kako se formira i kako se liječi? Šta kada se ovo stanje češće javlja i da li vid može da bude ugrožen? Kada kontaktirati oftalmologa?

Zbog čega nastaje čmičak na oku i da li je opasan?

Vid je jedno od najkorisnijih čula i toga postajemo svjesni tek kada se jave problemi. Prevencija i pravovremeno liječenje su put ka zdravom oku i jasnom vidu tokom života. Pročitajte naše savjete vezane za jedno, naizgled, benigno stanje i kako da se zaštitite u vašem slučaju.

Šta je čmičak na oku?

Čmičak se u stručnoj literaturi naziva Hordeolum i definiše se kao upala lojnih žlezda koje se manifestuje kao potkožna kvržica sa gnojnim vrhom na kraju.

Oboljeli će prvo da primijeti svrab i peckanje, a potom i topliji kapak što se povezuje sa njegovim blagim oticanjem da bi se na kraju pojavila bolna loptica na ivici kapka i sa bijelim vrhom koji je na njenom kraju.

Uprkos osjećaju postojanja stranog tijela kapak je bolan na dodir pa čmičak na oku pravi i psihološko opterećenje i nervozu sve dok ne prođe.

Kapak može da otekne, postaje tamno crven, a izraslina je vidljiva i svakako da izgleda neprivlačno. Može se formirati na unutrašnjoj strani kapka, ali je češće na spoljašnjem dijelu, najčešće u korjenu trepavice i podsjeća na uraslu dlaku.

Nije moguće sakriti ga šminkom i ne preporučuje se bilo kakvo liječenje „na svoju ruku“.

Zašto se javlja ječmenac (čmičak)?

Brojni su uzročnici nastanka čmička na oku i mogu se klasifikovati od manifestacija težih oboljenja pa do neadekvatne higijene.

Blefaritis je zapaljenje očnog kapka, ali može da da i manifestaciju u vidu ječmenca kao tačke gdje se nakuplja gnojni čep.

Osobe koje pate od rozacee i seboreičnog dermatitisa su sklonije nastanku čmička jer u prvom slučaju postoji problem sa lojnim žlijezdama, a u drugom pojačanim sekretom očiju što vremenom može uzrokovati i ovakvu promjenu na kapku.

Dijabetičari su takođe u rizičnoj grupi jer su skloni češćim infekcijama, a to dovodi do različitih infekcija, pa i ove na kapku.

Kod osoba koje imaju neko oboljenje ili loš imunitet čmičak na oku se ponavlja i prelazi u hronično zapaljensko stanje. Ako se često javlja bez očitih uzročnika, onda je neophodno konsultovati ljekara jer dublji problem može da postoji.

Ječmenac se može pojaviti uslijed bakterijske infekcije, infekcije sfafilokokom, zagađivanje očiju prljavim rukama, nošenjem kontaktnih sočiva i lošim kozmetičkim preparatima.

Mnogo je situacija kada nesvjesno protrljamo oko pa se pojavi čmičak, ali i kada opadne imunitet on bude česta posljedica. Uzročni su zaista brojni pa je važno na vrijeme uočiti šta oči iritira i zašto kvržica nastaje.

Da li je čmičak zarazan?

Iako postoji mišljenje da jeste, čmičak na oku je zarazan jedino ako je nastao bakterijskom infekcijom i bakterijom koja se može prenijeti na nekog drugog.

U ovom slučaju se prenos može vršiti sa svih površina koje dotičemo, a u dodiru su sa očima. Prenosi se sa kontaminirane šminke, peškira, salveta…

Prevencija je jednostavna, šminku za oči treba češće mijenjati i ne uzimati tuđu, kao i ne pozajmljivati svoju. Peškire za lice treba koristiti isključivo za lice i eventualno ih dijeliti sa osobama koje su zdrave.

Redovno pranje ruku i smanjeno doticanje osjetljive kože očiju je takođe veoma važno pa će i infekcija očnih kapaka biti rjeđa, a prenošenje onemogućeno.

Kako izliječiti čmičak kod kuće?

U mnogim slučajevima kada je riječ o čistoj bakterijskoj infekciji čmičak na oku prolazi nakon 5-7 dana i uz adekvatno liječenje odmah se osjeća olakšanje. Ipak, postoje situacije kada vam treba i najbolji oftalmolog da bi izliječio nastali proces.

Prvi korak kod kućnog liječenja čmička na oku se odnosi na pravilno čišćenje kapka. Šampon bez suza ili fiziološki rastvor će svakako dobro doći. Rastvor se stavlja na tufer i čisti se samo zaraženo područje pa se tufer baca i drugim tretira ostatak oka. Tako se sprečava širenje infekcije, a područje efikasno čisti.

Tople obloge nekoliko puta na dan će pomoći da se situacija smiri, ali i antibiotske masti za oči koje će pomoći da područje bude što sterilnije i da se gnojno područje što pre povuče.

Ječmenac ne treba dirati rukama, istiskivati, češati. Ne smije se prekrivati šminkom, a i kontakt sočiva treba izbjegavati. Jednostavno, kada problem nastane potrebno je vrijeme da se oko oporavi.

Najbolji oftalmolog za liječenje komplikovanijih slučajeva

Ako se i pored narodnog liječenja čmičak na oku ne povlači, boli jače, traje duže od 7 dana bez znakova zaliječenja, ako boli i oko, teže se otvara i infekcija širi, potreban vam je najbolji oftalmolog.

Ljekar mora pregledati oko i utvrditi u kojoj fazi je infekcija. Mogu se prepisati antibiotici i ljekovi protiv bolova, ali i drenaža izrasline na oku.

Posljednja situacija se primjenjuje kada i pored svih napora gnojna kesica ostaje, a oftalmolog lako i brzo izvodi intervenciju koja odmah dovodi do smanjenja infekcije.

Ipak, ovo su jako rijetki slučajevi jer čmičak u glavnom prolazi uz klasičnu terapiju, masti, a u težim slučajevima i antibiotike i potvrdu od strane ljekara da stanje ne zahtijeva nikakve komplikovanije zahvate.

Ječmenica ili čmičak na oku je stanje koje se javlja tokom života iz različitih razloga. Najčešće prolazi bez komplikacija, ne utiče na funkcionisanje oka i prevencijom se sprečava dalje širenje.

Redovne kontrole kod oftalmologa i traženje savjeta će osigurati pravilno liječenje komplikovanih stanja i pravilnu brigu o očima. U slučaju da infekcija na kapku ne prolazi, pogoršava se i sve više smeta, vreme je da pozovete oftalmologa u pomoć i spriječite komplikacije stanja.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.