Kada je vrijeme za posjetu oftalmologu i kako izgleda pregled?

Da li vodite računa o vašem vidu?

Preko čula vida primamo čak 80 % informacija iz spoljnog svijeta, te je njegov značaj jasan. Ipak, nerijetko se ovaj segment zdravlja zapostavlja i mnogi se kod oftalmologa zapute tek po pojavi ozbiljnijh problema.

U nastavku teksta pronađite odgovor na pitanje kada je pravo vrijeme za posjetu oftalmologu i šta sve obuhvata pregled kod očnog ljekara!

Kada je vrijeme za posjetu oftalmologu i kako izgleda pregled?

Koliko vodimo računa o zdravlju oka i vidu?

Kada nas nešto zaboli, obično se zaputimo do ljekara opšte prakse, koji nam daje preporuke za dalje analize, dolazi do uzroka našeg problema, a zatim pristupa liječenju.

Ipak, zdravlje oka često zapostavljamo, te bolove, svrab i poteškoće sa vidom obično pripisujemo umoru i lošem snu.

Naočare zanimljivih okvira često se mogu vidjeti kao aksesoar, dok sa druge strane, mnogi koji imaju dioptriju toga nisu svjesni i ne odlaze kod oftalmologa.

Ako imate problema sa vidom nemojte ih zapostaviti.

Prije nego što odete do optičarske radnje u Novom Sadu, Podgorici, Herceg Novom, Beogradu ili bilo kom drugom gradu i odaberete okvir kao aksesoar, važno je da posjetite očnog ljekara i utvrdite da li imate dioptriju ili određeni problem.

Preporučeno je da oni koji nemaju dioptriju na svake 2 godine posjete oftalmologa i urade preventivni pregled, odnosno provjeru zdravlja oka i dioptrije. Na ovaj način možete spriječiti ozbiljnija oboljenja oka, i na vrijeme započeti sa nošenjem sočiva ili naočara sa dioptrijom, te smanjiti mogućnost da se ona poveća.

Simptomi koji ukazuju da treba da odete na očni pregled

Osim redovne kontrole i provjere vida, kod očnog ljekara treba da odete u situacijama kada primijetite da imate neke od sljedećih problema sa očima:

 • Svrab
 • Peckanje očiju
 • Bol u oku
 • Osjećaj stranog tijela
 • Slabljenje vida
 • Oslabljen vid tokom noći ili prilikom manjeg osvjetljenja
 • Bljeskovi ispred očiju ili plutajuće čestice u vidnom polju
 • Suve oči
 • Titranje oka.

Ovi simptomi mogu ukazivati na prolazna stanja za koja su obično dovoljne kapi za oči, dok određeni znakovi mogu da upućuju i na ozbiljnije probleme koje je u što kraćem roku potrebno tretirati na adekvatan način.

Šta obuhvata oftalmološki pregled?

Redovan odlazak kod očnog ljekara pomoći će vam da pratite stanje svojih očiju, na vrijeme otkrijete oštećenje vida, astigmatizam, strabizam, infekciju oka, ali i začepljenje suznog kanala, oštećenje krvnih sudova, kataraktu, glaukom i druge probleme i stanja koja zahtijevaju liječenje.

Na oftalmološki pregled možete se zaputiti u obližnji dom zdravlja, gdje uglavnom radi barem jedan specijalista. Takođe, uvijek možete otići u optičarsku radnju, u kojoj će vas očni ljekar detaljno pregledati.

Pregled kod očnog ljekara obuhvata nekoliko segmenata.

Anamneza - razgovor po pitanju tegoba

Prva stavka prilikom posjete oftalmologu zasigurno je razgovor sa njim.

Postaviće vam nekoliko osnovnih pitanja o tegobama i razlogu posjete, kao i porodičnoj anamnezi očnih problema, ishrani i svakodnevnim navikama. Nakon toga slijedi provjera dioptrije.

Određivanje dioptrije pomoću optotipa i savremenih aparata

Ljekar uz pomoć savremenih uređaja provjerava vaš vid na daljinu i blizinu. Ovaj pregled započinje provjerom vida pomoću optotipa, table sa simbolima, koje je potrebno da pročitate sa daljine od 6 m. Pregled je prilično jednostavan i ljekar će vam najbolje objasniti gdje da stanete i šta da čitate.

Ukoliko primijeti da vam je vid oslabljen, mijenjaće vam sočiva (stakla sa dioptrijom) tokom pregleda kako bi odredio tačnu dioptriju. Ovaj proces može da potraje, posebno ako osim oslabljenog vida imate astigmatizam, odnosno zakrivljenje rožnjače.

U pojedinim optičarskim radnjama koriste se novi uređaji na tržištu, te pregled izgleda nešto drugačije, brži je i jednostavniji. Takođe, ponekad je potrebno i širenje zenica.

Mjerenje očnog pritiska

Mjerenje očnog ptitiska vrši se pomoću tonometra.

Preporučeno je svima koji imaju rizik ili sumnju na glaukom, druge bolesti, kao i u situacijama kada se sumnja na narušavanje dinamičke ravnoteže između stvaranja i oticanja očne vodice.

Nizak, a posebno visok očni pritisak mogu biti izuzetno opasni. Povišen očni pritisak zahtijeva terapiju u što kraćem roku. Ukoliko se ne reguliše, može dovesti do oštećenja očnog živca, ali i glaukoma.

Pregled prednjeg dijela oka

Prednji dio oka čine kapci, suzni aparat, vežnjača, rožnjača, beonjača, dužica, cilijarno tijelo (zrakasto tijelo) i očno sočivo. Za pregled ovog očnog segmenta koristi se biomikroskop i smatra se da je ovo jedan od najvažnijih dijelova pregleda kod oftamologa.

Pregled očnog dna

Pregled očnog dna obavlja se pomoću specijalnog aparata oftalmoskopa. Ovaj pregled najvažniji je za dijabetičare, kao i za one koji imaju visok krvni pritisak i sve koji su kratkovidi i već nose dioptriju. Sprovodi se sa ciljem ranog dijagnostikovanja određenih problema, kako bi liječenje bilo što uspješnije.

Kako da vodite računa o zdravlju oka?

Osim redovnih posjeta očnom ljekaru, provjere dioptrije i cijelokupnog zdravlja oka, svakodnevno možete brinuti o svom vidu.

Pitate se kako?

Prije svega, važno je da tokom sunčanih dana nosite naočare za sunce. Iako mnogi tako misle, naočare za sunce mnogo su više od aksesoara. One štite od UV zračenja i negativnih efekata sunca. Osim toga, obratite pažnju na ishranu, posebno na unos vitamina A. Zdrava ishrana bogata svježim voćem, povrćem, vitaminima i mineralima ne samo da će imati pozitivnog uticaja na vaše oči, već i na cijeli organizam.

Ukoliko radite za računarom, uvijek možete primjenjivati poznato pravilo 20-20-20. To znači da na svakih 20 minuta treba da gledate u daljinu od  20 stopa, odnosno 6 m, u trajanju od 20 sekundi. Takođe, za vaš ekran ili naočare za vid, možete nabaviti zaštitni filter koji smanjuje nivo zračenja.

Sve dame treba da koriste isključivo svoju maskaru, ajlajner, sjenke i drugu šminku koja se nanosi na očne kapke, a posebno u unutrašnjost oka, kako bi se zaštitile od infekcija poput konjuktivitisa.

Ne zaboravite na zdrave životne navike, poput prestanka pušenja i redovnog sna. Na ovaj način unaprijedićete cjelokupno zdravlje organizma, a  vaše oči biće vam zahvalne!

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.