Birajte pažljivo post-porođajnu kontracepciju

Birajte pažljivo post-porođajnu kontracepciju

Upravo ste dobili bebu,  pa vam još jedna za sada nije ni na kraj pameti? Stručnjaci savjetuju: trebalo bi da  razmislite o korištenju kontracepcije već nakon prve tri nedjelje od porodjaja.  To su pokazali rezultati najnovijeg istraživanja objavljenog u časopisu Obstetrics & Gynecology.

I dok je mala vjerovatnoća da će žene koje doje zatrudnjeti, većina mama koje ne doje će početi ponovo ovulirati tek 6 nedjelja poslije porođaja. Ipak, naučnici  tvrde kako je trudnoća moguća i ranije.

"Novopečene majke svu pažnju posvećuju bebi, pa im briga o kontracepciji nije na prvom mjestu. Međutim, ginekolozi bi trebali upozoriti novopečene majke na mogućnost ponovne plodnosti ubrzo nakon rođenja bebe", upozorava dr. Emily Jackson, predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije.

Stručnjaci upozoravaju kako post-porođajnu kontracepcijsku metodu treba pažljivo birati. Naime, neke vrste kontracepcijskih tableta mogu biti opasne ako se počnu uzimati odmah nakon porođaja,  jer estrogen i post-porođajni hormoni povećavaju ženin rizik od krvnih ugrušaka. Taj rizik se gubi s vremenom.

Ljekari savjetuju dojiljama da ne uzimaju kontracepcijske tablete bazirane na estrogenu, jer mogu potencijalno usporiti rast dojenčadi.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.